VSS o žalbama Ulemeka i Berčeka

Vrhovni sud Srbije 27. novembra odlučuje o žalbama Milorada Ulemeka i Branka Berčeka na presudu za slučajeve Stambolić i Budva.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2006.

15:41

Default images

Reč je o ubistvu Ivana Stambolića i atentatu na Vuka Drškovića u Budvi, a pravo na žalbu u trećem stepenu imaju samo Milorad Ulemek i Branko Berček jer su osuđeni na najveću zatvorsku kaznu, 40 godina zatvora. Vrhovni sud može da potvrdi presudu, da je preinači ili da je ukine.

Presuda Vrhovnog suda u slučaju Ivana Stambolića i atentata na Drškovića u Budvi prevosnažna je za sve koji su osuđeni na manje od 40 godina zatvora.

To će biti prvi slučaj da Vrhovni sud u trećem stepenu razmatra žalbe na presudu u organizovanom kriminalu, zbog čega se i postavlja pitanje da li se i to suđenje, kao i suđenje za Ibarsku magistralu, može vratiti na početak.

Vesna Dabić, portparolka Vrhovnog suda, kaže da u trećem stepenu sedmočlano veće Vrhovnog suda može da odbije žalbu i potvrdi prvostepnu presudu, da usvoji žalbu i da ukine presudu ili je preinači.

"Ako je ukine, presuda se vraća istom veću, drugostepenom veću Vrhovnog suda, koje je odlučivalo u tom predmetu", kaže ona i dodaje da je mala verovatnoća da i ta presuda bude vraćena na početak, odnosno na novo suđenje.

U Komitetu pravnika za ljudska prava, koji je pratio to suđenje, veruju da Vrhovni sud ni ovog puta neće zauzimati drugačiji stav od onog kada je Ulemeku i Berčeku potvrđena presuda od 40 godina zatvora.

Milan Antonijević, iz JUKOM-a, kaže da se sa sigurnošću može reći da će ta presuda biti potvrđena i u trećem stepenu. "Treba ceniti sve što je Vrhovni sud već cenio pri oceni dokaza i svega što je izvedeno u prvostepenom suđenju. Pretpostavljam da pritisaka još ima, ali ostaje nam da verujemo da će sve biti izvođeno kao do sada", kaže on.

U Vrhovnom sudu najavlju da će veće u trećem stepenu brzo odlučiti o žalbi Ulemeka i Berčeka, ali da bi pisanje te presude moglo da potraje jer se radi o organizovanom kriminalu i veoma teškom krivičnom delu.

Vrhovni sud će, međutim, morati da razmatra još jednu žalbu, koju su uložili ostali optuženi. Oni nisu imali pravo na redovan postupak u trećem stepenu, pa su se po vanrednom pravom leku odlučili da osporavaju zakonitost presude koja je za njih pravosnažna. Ta sednica je zakazana za 30. novembar.

Za ubistvo Stambolića i atentat na Draškovića osuđeni su, pored Ulemeka i Berčeka, četiri pripadnika Jednice za specijalne operacije i bivši šef Državne bezbednosti Radomir Marković, koji je dobio 15 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: