Grčka i dalje preti blokadom

Grčka će blokirati pristupanje Makedonije EU i NATO-u, ako Skoplje ne prihvati kompromis u vezi s imenom.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2006.

15:34

Default images

"Već sada lideri susedne zemlje treba da razmotre situaciju i odgovore na pozitivan stav Grčke", rekao je grčki premijer Kostas Karamanlis tokom debate o spoljnoj politici u grčkom parlamentu. On je rekao da je "na putu u EU i NATO potrebno postići dogovor o imenu koje će svi prihvatiti".

On je rekao da je to uslov pod kojim će grčki parlament ratifikovati članstvo Makedonije u evropskim i evroatlantskim integracijama.

Grčka od 1991. osporava pravo Makedoniji da koristi to ime, jer smatra da ono isključivo pripada grčkom nacionalnom i istorijskom nasleđu, a strahuje i zbog mogućih pretenzija na istoimenu grčku pograničnu pokrajinu.

Od 1993, Makedonija je priznata u Ujedinjenim nacijama pod privremenim imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Višegodišnji pregovori između Grčke i Makedonije, pod okriljem Ujedinjenih nacija, nisu do sada urodili plodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: