"Možda nezavisno, ali pod nadzorom"

Kosovo će možda uskoro dobiti nezavisnost, ali se neće osloboditi međunarodnog nadzora, piše "Njujork tajms".

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 02.11.2006.

15:10

Default images

Međunarodna zajednica možda će morati da se angažuje više nego što je želela, piše američki list. List navodi da sa nezavisnošću verovatno neće doći završetak kakvom se Zapad nadao, jer je sve očiglednije da će biti potrebno da međunarodna zajednica zadrži mnogo veću odgovornost na Kosovu, nakon sedam godina provedenih tamo i potrošenih oko miljardu 300.000 dolara godišnje.

Navodeći da su pregovori o Kosovu u zastoju, jer Albanci i Srbi za devet meseci nisu uspeli da dođu do rešenja, list piše da time raste verovatnoća da će rešenje biti nametnuto obema stranama, kako bi se okončao proces koji je počeo pre 15 godina raspadom Jugoslavije.

SAD i zapadnoevropske zemlje nadale su se da će sporazum o Kosovu ukloniti rizik od nasilnih sporova oko granica i otkloniti potrebu za snažnim međunarodnim vojnim i civilnim prtisustvom, piše list, dodajući da Evropska unija treba da preuzme misiju od Ujedinjenih nacija kada budućnost Kosova bude odlučena.

Amerikanci žude da zaključe to pitanje, ali bi moglo doći do odlaganja. Pošto bi svaki sporazum morala da razmotri i Vlada Srbije, Ujedinjene nacije će možda želeti da sačekaju dok se ne okončaju izbori koji se očekuju iduće godine, piše američki dnevnik.

Kakav god bio tajming, čini se da će strani zvaničnici zadržati široka ovlašćenja i nastaviti da još izvesno vreme deluju kao arbitar između Albanaca i srpske manjine, kažu zvaničnici EU i UN na Kosovu.

Kosovo neće automatski dobiti mesto u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Srbija se tome oštro protivi, a za mesto u Ujedinjenim nacijama potrebno je da Kosovo prizna dve trećine zemalja članica.

Nova kancelarija na čelu sa "međunarodnim civilnim predstavnikom," imaće ograničenija ovlašćenja, koja će biti preispitivana jednom godišnje. Njena glavna uloga biće da mirovno rešenje sprovede u delo, posebno kada je u pitanju zaštita manjina, a moći će i da smenjuje lokalne političare i poništava zakone ako nisu u skladu sa mirovnim rešenjem, navodi list.

Vlasi: Realno da Kosovo do kraja godine bude nezavisno

Prištinski advokat i nekadašnji kosovski funkcioner Azem Vlasi ocenio je večeras da je realno očekivati da Kosovo do kraja godine bude nezavisno. Vlasi je učestvovao na Gradskom forumu niškog Medija centra pod nazivom "Kosovo u svetlu novog Ustava".

"Što se vremena tiče ta dva meseca uopšte nisu bitna, ali mi ne vidimo više razloga da se to pitanje odgađa. Nije ostalo nikakve nade da sporazumno može to da se reši, nego mora da se arbitrira. Plan Ahtisarijev će biti svojevrsna arbitraža koja će posle toga negde da se usvoji, da dobije zaštitu međunarodnog prava".

Vlasi očekuje da do kraja godine bude rešen status Kosova. On kaže da držanje Albanaca u neizvesnosti stvara tenzije, ali dodaje da mogu da sačekaju da se najpre održe izbori u Srbiji. "Koliko ja znam ti pregovori su uglavnom završeni. Stvar se na kraju svela na malo licitiranje oko broja opština ali je to sasvim približeno. Ahtisari na bazi toga što je saslušao argumente na obe strane već ima ideje kako da to pitanje apsolvira na najbolji mogući nacin. Razgovori o tome su završeni i toliko ima argumenata i sa jedne i sa druge strane da se može očekivati u toj oblasti jedan predlog konkretan u okviru ukupnog paketa koje priprema Ahtisari".

Na pitanje da li bi Albanci pristali na uslovnu nezavisnost koja bi podrazumevala da Kosovo nema stolicu u UN, nema diplomatiju i vojsku, Vlasi odgovora: "Nama nije jasno zašto bez tih atributa. Davanje Kosovu fluidne nezavisnosti, to je teže. Za bezbednost u regionu, za nas na Kosovu, za razvoje, verujte i za Srbe na Kosovu. Fluidna situacija nikome ne odgovara".

Predsednik Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća na Kosovu i Metohiji Rada Trajković je takođe ocenila da je Srbija pogrešila što u glasačke spiskove nije uvrstila i Albance sa Kosova jer bi to motivisalo Srbe da izađu i glasaju u većem broju.

Trajkovićeva je rekla da Kosovo nema kapacitet za nezavisnost i da je još daleko od procesa evropskih integracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: