Koncesija za autoput Horgoš-Požega

Vlada Srbije odlučila je da da koncesiju za izgradnju autoputa Horgoš-Požega; najpovoljniju ponudu dala španska firma FSS..

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2006.

10:43

Default images

Na tenderu za dodelu koncesija za izgradnju autoputa od Horgoša do Požege pobedio je konzorcijum španske firme "Ef-Si-Si" i austrijske kompanije "Alpina", izjavio je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić.

On je objasnio da je taj konzorcijum izabran jer je ponudio kratke rokove izgradnje i najnižu cenu od 1,3 milijarde evra. Međutim, predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš najavio je da će budućeg koncesionara za izgradnju tog auto-puta obavestiti da je pod koncesiju uzeo autoput koji su izgradili Vojvodjani i pozvati ga da se povuče iz tog posla.

To ministar Ilić komentariše na sledeći način: "Pa molim vas, mislim, pa to je stvarno priča za malog Đokicu. Ja ga slušam, on svaki dan priča i ne mogu da razumem da ne može da ukapira neke osnovne stvari. Putna infrastruktura države Srbije je jedinstvena, posebno koridori".

Međutim, i Kostreš polazi od iste teze, ali zastupa suprotno stanovište. On insistira da, ukoliko se već autoput od Horgoša daje pod koncesiju, ta sredstva moraju da budu upotrebljena za izgradnju banatske magistrale i obilaznice oko Fruške gore, a ne za izgradnju autoputa Beograd-Čačak.

Ministar Ilić kaže da nije bitno šta je čije: "Nemojmo obraćati pažnju šta je čije, lepo je to da vam komšija izgradi servis, a vi da naplaćujete samouslugu, naravno to ne može, tako imamo pravilnik zakon stragegiju razvoja putne infrastrukture itd, da ne dužim."

Predmet koncesije su izgradnja leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada, dužine 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda i projektovanje i izgradnja autoputa od Beograda do Požege, dužine 148 kilometara.

Tender za izbor koncesionara objavljen je 13. oktobra 2005. godine.

Autoput Horgoš-Požega trebalo bi da bude deo izgradnje nove saobraćajnice do crnogorskog primorja, ukupne vrednost oko 3,5 milijardi evra, dok bi deonica kroz Srbiju trebalo da košta oko 1,5 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: