Priča o izborima bez zaključka

Datum sednice na kojoj treba da bude određen datum izbora još nije poznat, a stranke i dalje razmenjuju izjave.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 02.11.2006.

09:55

Default images

Još nije postignut dogovor o datumu sednice na kojoj bi trebalo da bude proglašen novi ustav Srbije. Kako B92 nezvanično saznaje, vladajuća koalicija pokušava da obezbedi saglasnost da istog dana bude proglašen ustav i donet ustavni zakon, koji treba da precizira rokove za izbore.

Vlada Srbije želi izbore što pre i nema nijedan razlog da kalkuliše sa datumom njihovog održavanja, izjavio je ministar privrede Predrag Bubalo.

"Što se tiče Vlade Srbije, sa donošenjem novog ustava ona prirodno završava svoj mandat", rekao je Bubalo na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

Prema njegovim rečima, ostaje da se političke stranke dogovore o terminu održavanja izbora i o tome da li će se, pored parlamentarnih, održati još neki izbori.

"Parlamentarni izbori sigurno sada"

Lider G17 plus i ministar finansija Mladan Dikić kaže da je u ponedeljak razgovarao s premijerom Vojislavom Koštunicom o datumu raspisivanja izbora. Detalje razgovora treba da saopšti premijer, kaže Dinkić i navodi da su stvari, što se njega tiče, jasne.

"Sigurno je da moramo imati parlamentarne izbore do kraja godine, čeka nas i donošenje budžeta. Mi ćemo imati privremeno finansiranje do donošenja budžeta za 2007, ali da država ne bi stajala, bolje je da izbori budu održani u decembru, da što manje vremena provedemo u predizbornom i postizbornom vremenu", kaže Dinkić. 

Iako su radikali za dogovor, Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, misli da zbog praznika nema dobrog termina za izbore pre februara.

Nikolić, kao i Dinkić, smatra da treba razdvojiti predsedničke i parlamentrane izbore. Zanimljivo je da radikali, koji su uvek žestoko kritikovali Borisa Tadića, sada misle da bi presednik bio stub stabilnosti u perodu između dve vlade.

"Nemam ja ni sada lepih reči za Tadića, ali imam za funkciju predsednika. Ja sada ukazujem na to šta mu je posao, da bude stub, a nisam za istovremene izbore zato što je on za to, a već to je dovoljno", kaže on.

Radikali podsećaju Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu da je za usvajanje ustavnog zakona potrebna dvotrećinska većina i da Tadić i Koštunica ne mogu bez njih i SPS-a.

Kada koji izbori

Docent na Fakultetu političkih nauka Slaviša Orlović kaže za B92 da svakoj partiji odgovara različita dinamika i nivo izbora.

"Pomalo je apsurdno da radikali, kao opoziciona partija, žele da odlože izbore. Socijalisti su za odlaganje zbog svog kongresa. Vladi, sa jedne strane, takođe odgovara prolongiranje, mada bi DSS želeo da na parlamentarnim izborima kapitalizuje rezultat referenduma", kaže on. 

Po Orlovićevim rečima, parlamentarni izbori su realni i verovatni u decembru: "Ali, ako se postigne dogovor o izborima na svim nivoima, moguće je da izbori budu u januaru."

Bugari na Ljajićevoj listi

Rasim Ljajiæ i Riza Halimi (arhiva)
Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić najavio je da će na Listi za toleranciju biti i predstavnici bugarske nacionalne manjine.

Na Listi za toleranciju naći će se predstavnici slovačke, rusinske, ukrajinske, romske i bugarske zajednice, a nije isključeno i učešće albanske manjine, rekao je Ljajić novinarima u Nišu.

On je objasnio da je u Nišu razgovarao sa predstavnicima bugarske manjine, koji su podržali formiranje jedinstvene liste manjinskih zajednica za parlamentarne izbore.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji živi oko 20.000 pripadnika bugarske manjine, mada oni tvrde da ih je tri puta više.

Albanci još bez odluke

Rukovodstva sve četiri političke partije koje na jugu Srbije okupljaju Albance još nisu zauzela stav o sledećim parlamentarnim izborima.

Mišljenja predstavnika albanske zajednice razlikuju se i o inicijativi predsednika Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića da se nacionalne manjine u Srbiji okupe oko zajedničke "Liste za toleranciju".

Riza Halimi, lider Partije za demokratsko delovanje, najuticajnije partije Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, nije ni isključio, ali ni potvrdio mogućnost formiranja takve liste, čiju će sudbinu odrediti uslovi pod kojima će biti raspisani naredni parlamentarni izbori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: