Izmena optužnice protiv Haradinaja

Sudsko veće Haškog tribunala, kojim predsedava Karmel Agius, odobrilo tužilaštvu da izmeni optužnicu protiv Ramuša Haradinaja.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 26.10.2006.

20:13

Default images

U odluci pretpretresnog veća konstatovano je, pored ostalog, da suđenje Haradinaju i drugoj dvojici kosovskih Albanaca koji su s njim optuženi, Idrizu Baljaju i Rahimu Brahimaju, sigurno neće početi u naredna tri meseca.

Postojećom optužnicom, obelodanjenom 10. marta 2005. Haradinaj je optužen u ukupno 37 tečaka. Tužilaštvo je tražilo da optužbe dopuni s još dve tačke, a da izmeni sadržinu nekih od dosadašnjih optužbi , tako što će smanjiti obim pojedinih navoda o udruženom zločinačkom poduhvatu.

Haradinaju su sada na teret stavljeni, u 17 tačaka zločini protiv čovečnosti (progon kao maltretiranje, nehumano ponašanje, uništavanje imovine, protivpravno zatvaranje, deportacija ili prisilno premeštanje civila, ubistvo, silovanje) i u 20 tačaka kršenja zakona i običaja ratovanja ( okrutno postupanje, ubistva, silovanje).

On se predao 9.marta 2005. godine. Već 17. aprila 2005. privremeno je pušten na slobodu do početka suđenja , a 12. oktobra 2005. godine dozvoljeno mu je, većinom glasova tročlanog sudskog veća kojim je predsedavao Karmel Agius s Malte, i da se bavi politikom dok je na privremenoj slobodi"u meri u kojoj UNMIK oceni da bi bilo značajno za pozitivan razvoj političke i bezbednosne situacije na Kosovu".To je bio presedan u dotadašnjoj praksi Tribunala.

Haradinaj je, navedeno je u optužnici, bio jedan od najviših komandanata OVK. Imao je sveukupnu komandu nad snagama OVK u jednoj od njenih operativnih zona zvanoj Dukađin koja se nalazila zapadno od Prištine i obuhvatala je opštine Peć, Dečani, DJakovica i delove opština Istok i Klina .

OVK je pod njegovom komandom i kontrolom posle 24. marta 1998. organizovala sistematsku kampanju preuzimanja kontrole nad područjem između Glođana i Dečana, posebno nad selima Dubrava , Rznić , Ratiš i Dašinovac , kako bi Srbe isterale iz sela u kojima su živeli i nastavili s napadima na izbeglički logor u Babaloću kod Dečana (taj logor bio je meta sličnih napada OVK još od 1997).

U optužnici je, takođe, naznačeno da je OVK pod Haradijevom komandom, uključujući "Crne orlove", koji su bili pod direktnom komandom Idriza Baljaja, maltretirala, tukla i na drugi način terala srpske i romske/egipatske civile iz tih sela, a civili koji bi ostali ili odbili da napuste svoje domove su ubijani. Slični napadi organizovani su i albanski civile koji su smatrani srpskim kolaboracionistima.

Od druge polovine maja 1998. i avgusta 1998. u improvizovanom zatvoreničkom centru u štabu OVK u Jablanici zatvoreno je, premlaćivano i mučeno najmanje 16 osoba, koje nisu bili borci.

S Haradinajem su optuženi i Idriz Baljaj i Rahim Brahimaj (u po 35 tačaka optužnice), koji nisu privremeno pušteni na slobodu.

Sva trojica su izjavili da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: