EP: Pratiti slobodu medija u Rusiji

Evropski parlament usvojio rezoluciju o odnosima EU sa Rusijom, u svetlu ubistva novinarke Ane Politkovske.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.10.2006.

11:20

Default images

Velikom većinom glasova, Evropski parlament je u sredu usvojio zajedničku rezoluciju u kojoj poziva da se prilikom budućih pregovora EU sa Rusijom o novom sporazumu o partnerstvu i saradnji, zauzme dosledan i načelan stav o zaštiti slobode štampe i poštovanju nezavisnog novinarstva, u skladu sa evropskim standardima.

Poslanici Evropskog parlamenta su iskazali poštovanje delu i zaslugama Ane Politkovske, koja je ubijena u Moskvi, u liftu svoje zgrade, 7. oktobra. Evropskiparlament je najoštrije osudio njeno ubistvo i poziva ruske vlasti da "sprovedu nezavisnu i efikasnu istragu, nalaženje i kažnjavanje odgovornih za to kukavičko ubistvo". Evropski parlament zahteva da Evropska unija i Savet Evrope pažljivo prate istragu.

Evropski parlament je konstatovao da su ubistva političkih protivnika postala zabrinjavajuća pojava na ruskoj političkoj sceni, da je Rusija, prema navodima organizacije Novinari bez granica i Odbora za zaštitu novinara, na vrhu među državama u kojima su bili ubijeni novinari.

Poslanici su podsetili i da su istrage tih ubistava bile nedovoljne i, u većini slučajeva, počinioci nisu bili otkriveni. Nastavljanje takvog trenda će negativno uticati na ugled Rusije kao celine, upozorava Evropski parlament rusku vladu i poziva ruske vlasti da se aktivno bore protiv zaštrašivanja novinara i aktivista za ljudska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: