CESID: Postoji podrška za ustav

Istraživanja pokazuju da u biračkom telu Srbije postoji potrebna podrška za potvrđivanje novog ustava, kažu u CESID-u.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 26.10.2006.

09:05

Default images

Prema rečima predstavnika Centra za slobodne izbore i demokratiju Marka Blagojevića, istraživanja CeSID-a "nedvosmisleno pokazuju" da oko 3,6 miliona birača upisanih u spisak podržava novi ustav Srbije, ali da od tog broja neki ispitanici tvrde da će izaći sigurno, a neki verovatno.

"Upravo od toga da li će svi koji podržavaju ustav izaći na referendum, zavisi da li će novi ustav biti potvrđen. Ustav, dakle, ima potrebnu podršku, a sve što treba učiniti jeste da oni koji ga podržavaju izađu i glasaju", kazao je Blagojević.

On je dodao da istraživanja pokazuju da će prvog dana referenduma, u subotu 28. oktobra, na birališta izaći oko 25 odsto upisanih i da bi eventualna veća izlaznost bila iznad očekivanja i ukazivala na dobru motivisanost glasača.

Blagojević je kazao da u svojim domovima mogu da glasaju stari, bolesni, nepokretni ili birači koji ne mogu da dođu na biračko mesto, a da je potrebno da članovi njihovih porodica o tome obaveste članove biračkog odbora.

Ukupno 6.639.385 upisanih birača

Na referendumu za potvrđivanje ustava Srbije, zakazanom za 28. i 29. oktobar, pravo glasa imaće  6.639.385 građana, utvrdio je RIK.

Znatniji upis birača u birački spisak, po rešenju suda, zabeležen je jedino u Kosovsko-mitrovačkom okrugu, gde je 1.146 osoba koje su raseljene sa Kosova i Metohije, a nalaze se u Crnoj Gori, zatražilo upis. Svi ti građani moći će da glasaju na biračkom mestu u Zubinom Potoku. U birački spisak je, inače, u pet okruga na Kosovu i Metohiji upisano ukupno 101.486 osoba sa pravom glasa.

Republička izborna komisija je sinoć usvojila i Odluku o izmeni pravila o radu glasačkih odbora za sprovođenje referenduma, kojom je građanima koji zbog bolesti, invalidnosti, starosti ili drugih razloga, ne mogu da glasaju na biračkom mestu, omogućeno da do 29. oktobra u 17 sati obaveste glasački odbor da žele da glasaju, nakon čega će im biti omogućeno da glasaju kod kuće.

NVO osudile SMS poruke Telenora

Inicijativa nevladinih organizacija iz Vojvodine osudila je ponašanje kompanije Telenor, čiji su korisnici dobili SMS poruku sledeće sadržine: "Referendum za novi ustav Republike Srbije održaće se 28. i 29. oktobra od 07.00 do 20.00 časova. RIK.", kaže se u saopštenju.

U saopštenju nevladine organizacije kompaniji Telenor skreću pažnju na član 9 stav 3 Zakona o oglašavanju, koji kaže: "Zabranjeno je oglašavanje slanjem oglasnih poruka putem pozivnih sredstava sa i bez ljudskog posredovanja, putem telefaks uređaja ili elektronskih poruka, bez saglasnosti primaoca oglasne poruke."

Nevladine organizacije su najavile da će, ukoliko Telenor ne prestane sa slanjem navedenih SMS poruka, biti prinuđene da podnesu kolektivnu tužbu protiv tog operatera mobilne telefonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: