Jan Figel u Beogradu o vizama

Komesar EU za obrazovanje u Beogradu, u okviru pregovora o liberalizaciji viznog režima, Srbiji potreban bolji obrazovni sistem.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.10.2006.

07:24

Default images

Dobar obrazovni sistem je preduslov za bržu integraciju u Evropsku uniju, ali i za njeno bolje funkcionisanje, zaključeno je na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Uloga obrazovanja u evropskim integracionim procesima“. Tom skupu prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, evropskih institucija, verskih zajednica i nacionalnih manjina.

Ministar prosvete Slobodan Vuksanović naglasio je da je u prethodnom periodu mnogo toga izmenjeno u obrazovnom sistemu, počevši od obaveznog predškolskog obrazovanja do uvođenja Bolonjske konvencije na univerzitetima.

Evropski komesar za obrazovanje Jan Figel rekao je da će Brisel nastaviti da pomaže razvoj obrazovanja u Srbiji: "Zahvaljujući ovim programima, najbolji studenti iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, uključujući i Srbiju, moći će da konkurišu za stipendije i da pohađaju master studije na univerzitetima u Evropskoj uniji. Sledeće godine mi ćemo dodeliti oko hiljadu stipendija studentima iz zemalja zapadnog Balkana."

"Srbija je jedna od važnih zemalja partnera Evropske unije i siguran sam da je njena sudbina u Uniji. Kao komesar koji ima sve važniji portfelj, vidim mnogo razloga zašto treba da idem u Beograd i da razgovaram sa tamošnjim partnerima, kao i građanima", rekao je on.

"Obrazovanje, omladina, kultura, građansko društvo, to su osnovni stubovi jedne države i, što se više ulaže u te oblasti, može se brzo izgraditi budućnost i na taj način unaprediti, ne samo ekonomska mogućnost, već i društvo u celini, kao i politička scena", rekao je Figel.

Vizne olakšice i političko uslovljavanje

Tanja Mišèeviæ (FoNet)
Jan Figel je naveo da će od januara 2007. biti olakšan vizni režim za ulazak u zemlje Evropske unije, na osnovu odluke koju su 2004. usvojile sve države osim Velike Britanije, Irske i Danske.

"Olakšavanje viznog režima ne znači dobijanje besplatnih viza, već uspostavljanje lakših uslova za ulazak u zemlje Evropske unije studentima i naučnicima. Mi istovremeno radimo i na drugom nivou, koji bi omogućio još labavije uslove za vize ili, možda, i besplatne vize", kaže on.

"Trenutno se nalazimo u završnoj fazi unutrašnjih pregovora. Kada budemo spremni, ubrzaćemo taj proces i, nadam se, postići dogovor kako bismo politiku viza učinili dosta konstruktivnijom", objašnjava Figel.

Tanja Miščević, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji, kaže za B92 da bi razgovori trebalo da izrode konkretan plan, i šemu stipendiranja za naše mlade ljude, ali istovremeno i da se razgovara o učešću Srbije u programima Evropske unije koji se odnose na obrazovanje i kulturu.

"Juče su članovi tela koje priprema sastanke Saveta ministara i koji se odnosi na pitanje viznih olakšica i sporazuma o readmisiji, dogovorili izgled tog mandata, pa sada tehnički ne postoji prepreka da on bude usvojen na prvom narednom sastanku, najverovatnije 13. novembra. Tada ćemo imati mandat, i nadam se i brzim pregovorima u toj oblasti", rekla je Miščevićeva.

Ona je rekla da je puna saradnja s Haškim tribunalom i dalje glavni uslov za nastavak pregovora za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali  da je ovde reč "o pomoći građanima Srbije, o unapređenju procesa integracije generalno, što ne sme da trpi zbog političkih uslova".

Tadić: Vize možda i besplatne

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od zvaničnika Evropske unije dodatnu liberalizaciju budućih viznih olakšica.

Tokom posete Lučanima i Ivanjici, Tadić je rekao da je tražio da vizne olakšice važe za sve građane Srbije i dodao da ima naznaka da bi vize mogle biti besplatne. "Poslednjih dana sam u Finskoj, na primer, vodio razgovore sa Olijem Renom, koji mi je obećao da će, u odnosu na 60 evra, koliko košta za građane izvan EU, viza biti svedena na tu tehničku cenu od 35 evra", rekao je on.

"Ali danas sam čuo jos veću i ohrabrujuću vest, a to je da se razmišlja o tome da vize u skorijoj budućnosti budu i besplatne, ali za mene je posebno važno bilo, i na tome sam inisistirao u razgovorima, da olakšice budu za sve građane, a ne samo za ovih 5-6 procenata građana naše zemlje."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: