Nacrt Strategije bezbednosti

Ekspertski tim okupljen oko predsednika Srbije Borisa Tadića završio nacrt Strategije nacionalne bezbednosti.

Izvor: Beta

Sreda, 11.10.2006.

16:51

Default images

Reč je o dokumentu kojim su definisani budući strateški bezbednosni interesi Srbije. Dokumentom, koji će narednih meseci biti na javnoj raspravi, ulazak Srbije, ne samo u program Partnerstvo za mir, već i u NATO, definisan je kao jedan od spoljnopolitičkih ciljeva Srbije.

"U situaciji kada Partnerstvo za mir traje kao projekat više od 10 godina i ima već donekle prevaziđenu formu Srbiji poželjne bezbednosne integracije, ta strategija ističe potrebu da članstvo u Partnerstvu za mir bude tretirano samo kao tranzicioni period ka punom članstvu u NATO-u", navodi se u tom dokumentu.

U nacrtu Strategije nacionalne bezbednosti konstatuje se da je Srbija, budući da je okružena članicama NATO-a i državama koje očekuju prijem u tu integraciju, vitalno zainteresovana za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi.

"Srbija se dokumentom jasno opredeljuje za koncept zajedničke bezbednosti, u okviru Partnerstva za mir i NATO-a, i u okviru drugih regionalnih bezbednosnih asocijacija, a dokumentom će ponuditi svoje učešće u očuvanju i izgradnji evropske i svetske stabilnosti", navodi se u tekstu.

Pod okriljem Ministarstva unutrašnjih poslova, u toku je izrada još jednog nacrta Strategije nacionalne bezbednosti, na kom rade stranke vladajuće koalicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: