Završen protest u zatvorima

Stražari Kazneno-popravnog doma u Sremskoj Mitrovici prekinuli protest i danas se vratili na posao.

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2006.

11:50

Default images

Čuvari u KP domu Sremska Mitrovica jutros su se vratili na svoja stražarska mesta, koja su juče na nekoliko sati napustili, uvereni da će se u rešavanje njihovog lošeg materijalnog položaja i uslova rada uključiti i premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Međutim, ministar pravde Zoran Stojković optužuje čuvare da su njihov protest instruisale neke političke stranke i da protest nema veze s povećanjem plata, koje, kako kaže Stojković, čuvari mogu da traže i posredstvom sindikata. 

Stražari Kazneno-popravnog doma u Sremskoj Mitrovici od jutros su na svojim stražarskim mestima. Oni su juče na nekoliko sati protestovali tvrdeći da nisu bezbedni u zatvoru, u kom čuvaju osobe osuđene za najteža krivična dela. Vest o problemu u zatvoru u Sremskoj Mitrovici stigla je, preko Ministarstva pravde, i do premijera Vojislava Koštunice, kaže za B92 jedan od stražara, čiji je identitet poznat redakciji. On je demantovao novinske napise da je Žandarmerija preuzala kontrolu u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

"Priča da je Žandarmerija preuzela kontrolu u zatvorima nije tačna i, shodno tome, Žandarmerija nema ni potrebu da dolazi u zatvore jer smo mi sami sposobni da rešimo sve probleme i svaku bezbednosnu situaciju u ustanovi. Ugrožavanja bezbednosti nema, vratili smo se svojim redovnim aktivnostima i nastavljamo rad, očekujući odgovor Ministarstva i nadležnih", kaže on.

Međutim, ministar pravde Zoran Stojković ubeđen je da su protest zatvorskih stražara instruisale neke stranke, ali ne želi da kaže koje. "Takve stvari moraju da se jave sa intervencijom spolja i pojavilo se dvadesetak ljudi koji su izašli ispred zatvora. Ja sam mislio da upravnik treba da postupi onako kako se postupa kada izlaze određena lica sa svog radnog mesta bez odobrenja, a radi se o posebnim službama koje imaju i te kako stroga pravila. Prema par stražara biće preduzete valjane mere, koji su izneli direktne neistine instruirani spolja. Juče je to bilo direktno instruirano spolja od nekih stranaka, a bogami i sinhronizovano preneto preko određenih medija", kaže Stojković.

Situacija u zatvorima danas je mirna i Ministarstvo pravde navodi da ima punu kontrolu. Međutim, stražari podsećaju da se takva situacija vrlo brzo može preokrenuti. Oni tvrde da je bezbednosna situacija u KPD-u u Sremskoj Mitrovici toliko loša da je pre mesec dana desetak njihovih kolega i medicinskog osoblja bilo oteto na nekoliko sati. Stojković kaže da to nije tačno i da, na osnovu informacija koje je on proverio, nikakve otmice nije bilo.

Stojković: Priče o nekim hemijskim sredstvima koja im se ubacuju, i slične stvari, o zarobljenim ljudima, to su netačne stvari. Ja sam to proverio, nikakve otmice nije bilo. Ta priča je očigledno instruirana spolja.

Čuvar: To što on kaže da nisu oteti, pa neka dođe da kaže ljudima u oči - vi niste bili oteti, nego šta smo bili, ne znam šta on podrazumeva pod otimicom. To što on priča da nismo bili oteti je čista laž. I mi ne sarađujemo ni s jednom političkom strankom, s njima nemamo nikakve veze i politčari nas ne zanimaju. Radimo svoj posao pošteno, korektno, volimo Srbiju i ništa više.

Stojković: Njima su sada podignute plate, mi smo prošli Vladu i doneta je sada posebna uredba o boljem statusu tih stražara.

Čuvar: Osetno nisu povećane. Oni su do sada nešto povećavali dva posto, pa onda umanje, pa počnu drugačije da računaju, tako da su plate iste od Nove godine na ovamo.

Prema informacijama koje je B92 dobio od više osuđenika koji kaznu izdržavaju u Kazneno-popravnom zavodu Zabela kod Požarevca, jutros je i u tom zatvoru okončan protest i štrajk glađu.

Osuđenici su deblokirali krilo Prvog paviljona, koje je prethodnih pet dana bilo zabarikadirano ormarima i kasetama, a jutros su osuđenici iz svih paviljona otišli na doručak. Oni kažu da su rešili da poštuju rok u kom im je obećano donošenje Zakona o amnestiji. Dragoljub Lončarević je juče osuđenicima obećao da će taj zakon biti donet do 15. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: