Ahtisari favorit za Nobela

Specijalni izaslanik UN za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari ima najviše šansi da dobije Nobelovu nagradu za mir, smatraju stručnjaci.

Izvor: Beta

Sreda, 11.10.2006.

10:01

Default images

Među ozbiljnim drugim kandidatima se pominju Međunarodna krizna grupa, Kinez u egzilu Rebija Kader, indonežanski predsednik Susilo Bambang Judojono i Pokret za oslobođenje Ačea, kao i rokeri Bono i Bob Geldof. Posmatrači i stručnjaci slažu se da je Ahtisari kandidat sa najviše šansi da dobije ovu prestižnu nagradu.

Uz njegovo posredovanje, indonežanska vlada i pobunjenici iz Ačea potpisali su 15. avgusta 2005. godine u Helsinkiju mirovi sporazum kojim je okončan sukob u kome je od 1976. poginulo 15.000 ljudi.

"To je redak primer posredovanja koje je rezultiralo trajnim mirovnim rešenjem", procenio je profesor Instituta za kulturološke studije na Univerzitetu u Oslu Kari Vogt. Pored Ačea, ovaj 69-godišnji Finac aktivno je učestvovao u pregovorima u Namibiji i bivšoj Jugoslaviji.

Jedan od retkih protivnika Ahtisarijevoj nominaciji jeste direktor Norveškog instituta za međunarodne odnose Svere Lodgard, koji smatra da je "prerano" nagrađivati Ahtisarija zbog nerešenog pitanja Kosova. On smatra da bi Međunarodna krizna grupa trebalo da bude ovogodišnji dobitnik nagrade zbog "rešavanja sukoba analizom na terenu i sezibilnošću visokog nivoa".

Predsednik Nobelovog komiteta Ole Danbolt Mjoes objaviće u petak dobitnika nagrade za mir. Prošlogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir bili su Međunarodna agencija za atomsku energiju i njen šef Mohamed el Baradej.

Ahtisari: Voleo bih da Soros dobije nagradu

Marti Ahtisari je izjavio da je njegov favorit milijarder Džordž Soros. "Voleo bih da moj dobri prijatelj Soros dobije tu nagradu u nekom trenutku", rekao je Ahtisari. "Soros je radio na promovisanju otvorenog demokratskog društva i upotrebio velike sume sopstvenog novca i energije u te svrhe, a to i dalje čini", kaže on.

Džordž Soros, poreklom iz Mađarske, dao je više milijardi dolara za promovisanje demokratije i ljudskih prava, posebno u zemljama bivšeg komunističkog bloka istočne Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: