Nastavak Petra Pana

Jedna od najpoznatijih knjiga za decu, priča o dečaku koji odbija da odraste Petru Panu, sada ima i zvaničan nastavak.

Izvor: B92

Petak, 06.10.2006.

18:35

Default images

Više od 80 godina postoji samo jedna zvanična knjiga o Petru Panu, ona koju je napisao J. M. Beri. Ono što je manje poznato je da je autor svojevremeno sve prihode od knjige zaveštao londonskoj dečijoj bilnici Grejt Ormond.

Decenijama je to bolnici bio ozbiljan izvor prihoda, koji sada može da presuši jer sledeće godine ističu autorska prava koja važe 50 godina do smrti autora, pa je bolnica naručila nastavak Petra Pana.

"Mi smo jedini u Evropi i koji imaju pravo da naruče nastavak knjige. Želimo da ova bolnica još mnogo godina ima koristi od Berijevog nasleđa", kaže direktorka bolnice Grejt Ormond Kristin Deportir.

Nastavak se zove 'Petar Pan u skerletnom odelu' i opet vrvi od gusara, čarolija i napetih situacija. Pisanje nastavka origirnalnog Petra Pana bio je ozbiljan posao i posle dugog procesa selekcije odlučeno ko će se latiti tog zadataka.

"To je remek delo dečje književnosti, Džej Em Beri je bio veliki čovek. Velika mi je čast da budem deo čitavog tog fenomena koji traje skoro sto godina", rekla je Džeraldin Mekafrin, autoka nastavka o Petru Panu.

Iznos novca koji je bolnica godišnje dobijala, na ime Petra Pana poslvna je tajna, ali s obzirom na brojne holivuske adaptacije Berijeve priče, suma sigurno nije mala.

Nastavak Petra Pana objavljen je istovremeno u 35 zemalja, i bar prema prvim rezultatima čini se da će ispuniti svoju svrhu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: