Zdravlje pod lupom

Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije počelo prošle nedelje, sprovodi ga Ministarstvo zdravlja.

Izvor: B92

Petak, 29.09.2006.

17:10

Default images

Istraživanjem će biti obuhvaćeno 7.000 domaćinstava, a cilj je bolje sagledavanje zdravstvenih potreba građana kako bi zdravstveni sistem bio unapređen. Na pitanja o frekvenciji poseta lekaru, pušenju i navikama u ishrani odgovaraće više od 20.000 građana. Razgovore će voditi profesionalni timovi.

Građani će popunjavati anketu, uz merenje težine, visine i krvnog pritiska. Jasmina Grozdanov, istraživač Stratedžik marketinga, kaže da je vođeno računa o tome da najvažniji pokazatelji zdravlja i zdravstvenog stanja budu zastupljeni u istraživanju.

Podaci iz 2000, kada je takvo istraživanje poslednji put rađeno, pokazuju da u nekim slučajevima građani ne vode brigu o zdravlju, pa tako, trećina stanovništva ima problema s viškom kilograma. Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, kaže kako očekuje da procenat odgovora bude veliki i da će biti moguće uporediti podatke. "Posle ćemo analizirati. Očekujem da do Nove godine imamo makar prve podatke", kaže on.

Dobijeni podaci pokazaće promene koje su se desile od 2000, a kompletni rezultati istraživanja biće objavljeni u martu sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: