U nedelju izbori u BiH

Građani Bosne i Hercegovine u nedelju biraju predstavnike vlasti za naredne četiri godine.

Izvor: B92

Petak, 29.09.2006.

17:03

Default images

Na izborima učestvuje 36 partija, osam koalicija i 12 nezavisnih kandidata, a pravo glasa ima 2.755.000 glasača. Izborna tišina, koja počinje sutra u 7.00, označiće kraj beskompromisne i oštre izborne kampanje.

Kako iz Sarajeva za B92 javlja Amir Sužanj, stranke ulaze u finiš izborne kampanje, koju su obeležile oštre političke poruke i međusobne optužbe. Homogenizacija po nacionalnom ključu, putem političkih pitanja poput referenduma u Republici Srpskoj ili ideje o ukidanju tog entiteta u Federaciji BiH, bila je glavno obeležje izborne kampanje. Član Izborne komisije BiH Vehid Šehić pozvao je glasače na dostojanstveno ponašanje tokom izbora.

Predstojeći izbori bi, prema Izbornom zakonu, mogli značiti kraj malih partija jer većina njih ne može da pređe izborni cenzus od tri posto. Odluka o novoj vladajućoj strukturi biće doneta u okršaju nekoliko najjačih političkih partija u zemlji.

U RS, glavnu borbu vodiće Savez nezavisnih socijaldemokrata i Srpska demokratska stranka, ali sa nešto izmenjenih pozicija. SNSD je oduzeo SDS-u oreol ekskluzivog zaštitnika srpskih nacionalnih interesa, na kom je ta stranka dosad pobeđivala na izborima.

U FBiH situacija je nešto komplikovanija, pogotovo u borbi za članove Predsedništva. Veliku borbu za bošnjačkog člana vodiće Sulejman Tihić i Haris Silajdžić, a Hrvati će odlučivati između kandidata dve stranke nastale od Hrvatske demokratske zajednice Ive Mire Jovića i Bože Ljubića. Svi zajedno, međutim, strahuju od kandidata Socijaldemokratske partije Željka Komšića, za kog se plaše da bi mogao dobiti izbore glasovima Bošnjaka, a bošnjački kandidati se plaše da im taj mladi političar mogao odneti bošnjačke glasove na koje su računali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: