Požarevljani piju vodu iz cisterni

Vodu iz požarevačkog vodovoda od juče je zabranjeno koristiti za piće i spremanje hrane.

Izvor: B92

Petak, 29.09.2006.

17:02

Default images

Prema poslednjim analizama, ta voda sadrži nešto manju količinu nitrata nego u prethodnim merenjima, ali je sadržina nitrata i dalje veća od dozvoljene, 50 miligrama po litru. Poslednji uzorci pokazuju da voda sadrzi 59mg nitrata po litru, za B92 je rekao Branko Staletić, načelnik službe higijene u Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu.

Najveći problem s vodosnabdevanjem imaju sela koja koriste vodu iz svojih bunara. Tako pojedina domaćinstva u Klićevcu za piće koriste vodu u kojoj ima i 500mg nitrata po litru, dok u Zavodu u Zabeli zaposleni i zatvorenici piju vodu sa 120mg nitrata po litru, potvrdio je Staletić.

Cisterne s pijaćom vodom raspoređene su, tokom celog dana, po Požarevcu i Zabeli. Moguće je da će uz pomoć filtracionih bunara, čiji je probni rad počeo 14. septembra, voda biti pročišćena i ispravna za piće za manje od mesec dana. Filtracioni bunari u vodoizvorište dolivaju vodu koja ne sadrži natrijum, a mešavina koja se dobija hemijski je ispravna i može biti korišćena za piće, kaže direktor Vodovoda Obradin Selaković.

Selaković kaže da sve farme, pekare i prehrambena indistrija, među njima koncern zdrave hrane Bambi, od Vodovoda će dobijati hemijski i mikrobiološki ispravnu vodu za proizvodnju namirnica. Prioritetno će vodu dobijati škole, vrtići i zdravstvene ustanove.

Iz Vodovoda upozoravaju da javne česme u gradu sadrže povišenu koncentraciju amonijaka, pozivajući građane da za piće koriste vodu iz cisterni. Iz tog preduzeća saopštavaju da vodoizvorište zagađuju talozi podzemnih voda koje otrovne materije crpu iz septičkih jama i
dugotrajno isušivanje korita Velike Morave, eksploatacijom šljunka.

Iako je novi fekalni kolektor završen pre tri godine, još se koristi samo četvrtina njegovih kapaciteta, pa umesto 200 litara u sekundi, koliki su mu projektovani kapaciteti, on trenutno crpi oko 50 litara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: