U Srbiji 500 evra po glavi godišnje

Prošle godine registrovani prometa svakodnevnih potrošnih dobara vredeo 3,75 milijardi eura, pokazuju istraživanja.

Izvor: B92

Petak, 29.09.2006.

15:49

Default images

Institut za istraživanje i konsalting Konzit saopštio je da je toliko iznosila vrednost registrovanog prometa hrane, pića, duvana, kućne i lične higijene u maloprodajnim objektima i na pijaci. To znači da je utvrđena vrednost prometa po osobi oko 500 evra godišnje.

To se izračunava prema broju stanovnika u Srbiji, kojih prema popisu iz 2002. ima sedam miliona i 498.001. Istim metodom je određena i vrednost prometa svih dobara lične potrošnje od 1.120 evra po stanovniku godišnje, pošto je ukupan promet 8,4 milijarde evra. Potrošnja svakodnevnih potrošnih roba znatno je veća od registrovanog prometa u trgovinama i na pijaci zbog visoke naturalne potrošnje seoske i mešovite populacije. Promet prehrambenih proizvoda na pijacama je procenjen, a promet neprehrambenih uopšte nije obuhvaćen. Deo prometa tih artikala i dalje se odvija u sivoj zoni, posebno direktna kupovina urbanih stanovnika od proizvođača i sl., navodi se u izveštaju te agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: