Srpski vojnici u misiji u Libanu

Vlada Srbije odlučila je da srpski vojnici učestvuju u mirovnim misijama u Libanu i Avganistanu.

Izvor: B92

Petak, 01.09.2006.

11:38

Default images

Ministarstvo odbrane zaduženo je da utvrdi tačne troškove i detalje, ali će konačnu odluku dati Skuptina Srbije koja treba da odbori učešće naših vojnika u međunarodnim operacijama. Ministar odbrane Zoran Stanković, potvrdio je da je Vlada Srbije na jučeršnjoj sednici donela odluku da ponudi Ujedinjenim nacijma da profesionalni pripadnici Vojske Srbije učestvuju u mirovnim misijama u Libanu i Avganistanu.

Prema pisanju medija, u Liban bi trebalo da budu upućeni pripadnici saniteta, a ranije se spominjala mogućnost da u Avganistan budu poslata tri oficira.

Analitičari smatraju da bi učestvovanje u mirovnim misijama pozitivno uticalo na političku poziciju Srbije u svetu i da bi doprinelo bezbednosti zemlje: "Što se tiče eventualnog straha od mogućih terorističkih napada kao odgovor na naše međunarodno angažovanje, treba imati u vidu da su u pitanju mirovne operacije tako da to podrazumeva da bi naši pripadnici bilu u jednoj neutralnoj misiji i ne bi učestvovali u borbenim opracijama. U svakom slučaju mislim da to ne treba da izaziva nikakav strah i da zbog učešće u međunarodnim mirovnim misijama naša zemlja ne može da trpi nikakve štetne posledice", kaže Zoran Dragišić.

Inače, državna zajednica Srbija i Crna Gora u mirovnim misijama u Liberiji, Kongu, Obali Slonovače i Burundiju imala je 16 oficira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: