Poznati vlasnici Večernjih novosti

Tri dana posle prodaje akcija lista Večernje novosti na berzi, poznati su novi vlasnici tog lista.

Izvor: B92

Petak, 01.09.2006.

07:35

Default images

Posle države, koja je zadržala svoj paket od 29,5 odsto, najveći akcionar je austrijska firma Ardos holding sa 27 odsto vlasništva. Brokerska kuća MV investement iz Beograda kupila je 14,2 odsto akcija Novosti i beogradska firma Stadluks rialistejt 13 odsto.

Iz Komisije za hartije od vrednosti najavljuju da će ispitati da li su novi vlasnici povezana lica i u kakvom su odnosu sa kompanijom Delta, koja je objavila da je nekim od kupaca pozajmila novac.

Posle brojnih problema i podela među malim akcionarima, najzad je na berzi prodat jedan dnevni list. Sada već bivši akcionar Večernjih novosti Novo Tomić kaže da svi očekuju kako će novi vlasnici upravljati tom medijskom kućom: "Sada imamo gazdu i, pošto smo se prodali na berzi, moramo da prihvatimo tu realnost da nam gazda bude onaj koji je kupio naše akcije. Lično nemam ništa protiv bilo koga, verujem da se iza tih ljudi, tj. imena, nama nepoznatih, krije neko ko može da bude u redu ili ne može da bude u redu, mi to ne znamo."

Austrijska firma Ardos holding, koja je kupila više od 25 odsto akcija, po zakonu je dužna da uputi ponudu za preuzimanje akcija od ostalih vlasnika po ceni po kojoj su prodate na berzi.

S druge strane, iako je iz kompanije Delta juče saopšteno da su oni kreditirali neke od kupaca Novosti, iako nisu vlasnički povezani s njima, iz Komisije za hartije od vrednosti najavljuju kontrolu njihovih odnosa.

Podsetimo, iz Delte je rečeno da će kredit moći da pretvore u vlasništvo u Novostima: "Ako vi nekom date kredit da kupi akcije, ta vrsta odnosa po našem zakonu ne stvara tzv. odnos povezanih lica. Naravno da će Komisija preispitati i te odnose", kaže Milko Štimac, predsednik Komisije za hartije od vrednosti.

Najveći akcionar Novosti ostala je država  sa 29,5 odsto akcija. U medijima se nezvanično pominje da je vlasnik firme Stadluks rialistejt, koja je kupila 13 odsto akcija Novosti, Milan Beko, iako je njen osnivač fond iz Luksemburga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: