“Snajperi nisu gađali civile”

Odbrana generala Vojske Republike Srpske Stanislava Galića govorila je pred Haškim tribunalom.

Izvor: Beta

Utorak, 29.08.2006.

15:55

Default images

Odbrana je navela da Galić, prvostepeno osuđen na 20 godina zatvora zbog granatiranja Sarajeva, nikada nije namerno ciljao civile u tom gradu. "General Galić, ni njemu potčinjeni, nikada nisu preduzeli nijednu akciju usmerenu protiv civila", rekla je Galićeva braniteljka Mara Pilipović na raspravi o njegovoj žalbi.

Zastupnici optužbe, koja se takođe žalila na presudu, tvrdili su, nasuprot tome, da je Sarajevsko-romanijski korpus Vojske Republike Srpske pod Galićevom komandom, tokom dve godine, 1992-1994, sprovodio sistematsku kampanju terorisanja civila u Sarajevu, artiljerijskim i snajperskim napadima, kako bi skršio njihov otpor.

Galićev branilac Stefan Pileta-Zanin osporavao je, tokom rasprave, da je optužba na suđenju generalu Galiću dokazala da su incidenti u kojima su od granata stradali civili u Sarajevu bili posledica namere Galića da napada civilno stanovništvo. Po njegovim rečima, civili su često bili u blizini legitimnih vojnih ciljeva, a vlasti u Sarajevu nisu učinile ništa da ih zaštite, iako su na to bile obavezne.

Pileta-Zanin tvrdio je i da, suprotno zaključku prvostepenog veća, nije dokazano da je granata koja je u februaru 1994. na pijaci Markale ubila 60 civila ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske. Odbrana je negirala i da su Galićevi potčinjeni sprovodili snajpersku kampanju protiv civila u Sarajevu, tvrdeći da Galićev korpus snajperske puške nije ni imao.
Sarajevo (Fonet)
Zastupnica optužbe Mišel Džarvis uzvratila je da je dokazano da su Galićeve snage nasumično napadale Sarajevo, ne praveći razliku između vojnih i civilnih ciljeva, sprovodeći organizovanu kampanju terora. "Tokom 23 meseca, Galićeve snage su vodile psihološki rat protiv stanovništva Sarajeva, koji je imao teške fizičke posledice. Sprovodile su organizovanu kampanju terora, granatiranjem i snajperisanjem, s ciljem da se muslimanski civili prinude da odustanu od borbe za Sarajevo", naznačila je tužiteljka.

Ona je Sarajevo nazvala "amfiteatrom užasa", podsećajući na svedočenja međunarodnih posmatrača koji su se, svedočeći na suđenju Galiću, složili da je bila očigledna namera Sarajevsko-romanijskog korpusa da terorisanjem stanovništva skrši otpor u Sarajevu. "Poruka koju su oni slali civilima je bila da nigde i nikada nisu sigurni", istakla je Džarvisova.

Generala Galića je u decembru 2003. na 20 godina zatvora osudilo sudsko veće predsedavajućeg Alfonsa Orija, uz izdvojeno i oprečno mišljenje sudije Rafaela Njeto-Navije, koji se nije složio da je dokazano da je kampanja protiv civila u Sarajevu bila namerna. Apelaciono veće Fausta Pokara, koji je i predsednik Haškog tribunala, odluku o žalbama odbrane i optužbe doneće naknadno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: