Poslovati s Kinom

Tokom posete delegacije Kine razgovaralo se o otpisu dela srpskog duga prema Kini i dolasku kineskih kompanija.

Izvor: B92

Utorak, 29.08.2006.

15:02

Default images

Posle posete kineske delagacije Beogradu, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić izjavio je da je razgovarano, između ostalog, o otpisu dela srpskog duga Kini, nastalog tokom devedesetih godina, i o dolasku kineskih kompanija na tržište Srbije.

Vlada Srbije tek treba da odluči u šta će biti uloženo milion evra bespovratne pomoći Kine. Za razliku od devedesetih godina, kada je uvoz iz Kine bio tri puta veći od izvoza, sada je uvoz iz te zemlje skoro 200 puta veći nego izvoz u nju. Razlozi za to su propali pokušaji da izvozom srpske robe bude plaćen deo duga za kinesku naftu, ali i sve izbirljivije kinesko tržište.
Buduæi ekonomski gigant
Kako se Kina sve više probija na tržište Evropske unije, kineske kompanije zainteresovane su da pokrenu proizvodnju u zemljama oko Unije. Parivodić kaže za B92 da je realno očekivati da delovi proizvodnje budu preseljeni i u Srbiju, jer bi kineske kompanije mogle bez carina da izvoze u zemlje regiona i Rusiju, a uz olakšice i u EU.

Iz Kine se najviše uvoze mašine i opreme za transport. Već decenijama Srbija u Kinu izvozi traktore i repromaterijal. Od početka devedesetih godina, uvoz iz Kine veći je skoro 10 puta i dostigao je pola milijarde dolara. U isto vreme, izvoz u Kinu manji je sedam puta, i pao je ispod tri miliona dolara. Snežana Popovčić-Avrić, profesorka Fakulteta za ekonomiju i finansije, kaže da to govori da se situacija u Kini znatno promenila. "To je postalo zahtevno i izuzetno konkurentno tržište, a mi smo postali uvozno zavisni. Pri tom, treba da menjamo svoju izvoznu strukturu i više sarađujemo sa stranim partnerima i da se više ulaže u našu privredu", kaže ona.

Procenjuje se da bi Kina do 2030. mogla da postane vodeća svetska ekomska sila ako budu nastavljeni sadašnji privredni rast i priliv kapitala. U tu zemlju nedeljno uđe milijardu dolara stranih investicija. Stranci, mahom multinacionalne kompanije, poseduju petinu kapitala. Kina je među pet vodećih zemalja izvoznica i uvoznica, a najveći je proizvođač tekstila, koji prodaje u čitavom svetu. Čak i jake privrede, poput SAD, traže načine da zaštite svoju proizvodnju od jake kineske konkurencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: