"Doraditi rešenja za povratnike"

Milorad Pupovac navodi da ceni pokušaj Vlade Hrvatske, ali da plan rešavanja pitanja povratka izbeglica treba poboljšati.

Izvor: Beta

Utorak, 29.08.2006.

12:13

Default images

Večernji list piše da su dužina roka izgradnje, nemogućnost otkupa stana i moguća getoizacija Srba u Hrvatskoj, tri glavna razloga zbog kojih politički predstavnici Srba u Hrvatskoj ne prihvataju Vladin program rešavanja stambenog pitanja srpskih povratnika.

Predsednik Srpskog demokratskog foruma Milorad Pupovac objašnjava da predstavnici Srba nisu znali za konačan oblik Vladinog programa i za Večernji list on je rekao da srpski predstavnici pozdravljaju dobru volju Vlade, ali da program treba doraditi. "Takve odluke moraju biti donošene u saradnji s koalicionim partnerima. Sada saradnje nije bilo, Vlada se s nama nije dogovorila o nekim bitnim pitanjima, ali je pozitivno što je makar prionula na rešavanje problema. Smatramo da treba ostaviti mogućnost otkupa i tako državi nadoknaditi trošak. Neprihvatljiva nam je i dužina roka izgradnje, ona će većini značiti čekanje i do 20 godina. Otvoreno je pitanje i hoće li biti rađena stambena geta, a insistiraćemo na izbegavanju getoizacije", rekao je on.

Pupovac je, reagujući na jučerašnji apel Hrvatskog generalskog zbora i Udruženja branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata "Podravka", da je stvar je pravosuđa ko se ogrešio o zakon, a ne javne hajke.

Vlada ne odustaje

Vlada Hrvatske odbacuje kritike koje je dobila na račun plana o izgradnji stanova za srpske povratnike i ne namerava da odustane od predloženog rešenja. Portparol Vlade Ratko Maček kaže da je Vlada napravila ogroman iskorak i našla model za rešenje stambenog pitanja povratnika i da nema potrebe da Vlada komentariše kritike koje poslednjih dana dolaze iz više izvora.

Maček je kritike o getoizaciji odbacio kao besmislene i rekao da i hrvatski branioci mogu navesti argument getoizacije, jer su i oni dobili stanove od države, ali i mlade porodice koje su stanove kupovale u okviru projekta subvencionisane izgradnje stanova.

Maček je kritikovao i zahtev za objavljivanje spiska onih koji će dobiti stanove, jer je lista povratnika koji imaju pravo na dodelu državnog stana javna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: