Presuda ubicama Đinđića na jesen?

Uoči nastavka suđenja za ubistvo premijera Srbije, u Specijalnom tužilaštvu očekuju da će presuda biti doneta do kraja godine.

Izvor: B92, Blic

Utorak, 29.08.2006.

07:21

Default images

Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, kaže za Blic da je optužnica uveliko dokazana. "Posle svedočenja Dejana Milenkovića i veštaka iz Visbadena, očekujemo da sud proglasi optužene krivima. Tražićemo najveće moguće kazne, od 40 godina, i verujemo da će tolike i dobiti", kaže Zorić.

Suđenje za ubistvo premijera zastalo je kod svedočenja nemačkih stručnjaka iz Visbadena, koji nisu bili spremni da dođu u Srbiju i svedoče. Taj problem će možda biti prevaziđen tako što će eksperti svedočiti preko video-linka ili će sudija Marko Kljajević s predstavnicima odbrane i oštećenih otići u Nemačku i tamo ih saslušati.

B92: Na osnovu čega očekujete da suđenje bude završeno do decembra?

Tomo Zorić: Mislimo da zaista ne postoji više razloga i da ovaj postupak zaista mora da se okonča. Tri godine je zaista dug period. Mi smo svojevremeno, potpuno, sa punim pravom, na osnovu objaktivnih kriterijuma, ukazivali na to da suđenje traje dugo. Međunarodna zajednica, OEBS, svi očekuju da se u ovoj godini okonča proces. I Tužilaštvo ne vidi nijedan razlog da se, nakon veštačenja veštaka iz Visbadena i svedočanja svedoka-saradnika, ovo suđenje ne završi, jer prema našem mišljenju, optužnica je dokazana u svim svojim elementima.

B92: Počelo je pisanje završne rači tužioca?
Specijalni sud u Beogradu
Tomo Zorić: Pisanje te završne reči je već završeno i mi smo potpuno spremni i očekujemo izricanje presude.

B92: Kako je moguće da je već završio pisanje završne reči kada još nije svedočio Dejan Milenković Bagzi?

Tomo Zorić: To samo znači da on može da skrati tu završnu reč na manje strana. Sa svedočenjem Dejana Milenkovića optužnica se samo pojačava u svim njenim segmentima, tako da on može samo da pojača optužnicu, koja je - prema našoj oceni - i bez njegovog svedočanja bila veoma jaka.

B92: Zašto Tužilaštvo uopšte misli da bi Milenković trebalo da svedoči javno, on će biti prvi?

Tomo Zorić: On je sam i pre dobijanja tog statusa izrazio želju da svedoči javno. Naravno, to je njegovo legitimno pravo da svedoči javno. Verovatno da i on želi da kaže javnosti sve što zna i misli da je to važno. Naravno, Tužilaštvo kao strana u postupku nema ništa protiv toga. Ekipu i tim policije koja čuva Dejana Milenkovića Bagzija obučavala je maršalska služba Sjedinjenih Američkih Država, koja do sada nije izgubila nijednog svedoka-saradnika i, s obzirom na dosadašnje ponašanje Dejana Milenkovića Bagzija, jasno je da će on biti sačuvan i država neće dozvoliti da mu se na bilo koji način naudi i da mu se ugrozi bezbednost.

Inače, specijalni tužilac za organizovani kriminal Slobodan Radovanović nedavno je naveo da su, na osnovu iskaza Milenkovića, pokrenute nove istrage.

Specijalno tužilaštvo je pred letnji raspust javno iznelo primedbe da Kljajević sve ređe zakazuje glavne pretrese za najvažnije suđenje u Srbiji. Kraj suđenja pripadnicima Zemunskog klana, optuženim za drugih 16 ubistava, tri otmice i terorističke napade na sedište Demokratske stranke Srbije i preduzeće Difens roud, još je neizvestan. To suđenje se nastavlja 19. septembra, za kada je zakazano svedočenje Dejana Milenkovića. Posle svedočenja Milenkovića, biće nastavljeno izvođenje drugih dokaza, kojih je ostalo dosta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: