Drašković odgovara

Ministar spoljnih poslova Srbije odgovario je na izjavu albanskog analitičara i političkog savetnika premijera Albanije od 8. i 9. avgusta.

Izvor: B92

Utorak, 22.08.2006.

20:18

Default images

Analitičar Kočo Danaj je tada izjavio, kako je preneo Tanjug, da je do danas na Balkanu formirano pet država u kojima žive Albanci, ali da nijedna od njih nije "prirodna tvorevina". Vuk Drašković ocenjuje da to očigledno nije probni balon, već zvanična strategija Albanije.

Danaj je dao intervjuu prištinskom dnevniku Epoka e re kao analitičar, dok ga Tanjug predstavlja kao političkog savetnika premijera Albanije. Prema navodima Tanjuga, Danaj je rekao da je "normalno da mnogi ljudi zatraže nekakav konačni sporazum u vezi sa balkanskim zemljama u kojima žive Albanci". On je izjavio da će Makedonija, ukoliko ne bude sproveden Ohridski sporazum, biti podeljena između Makedonaca i Albanaca.

Danaj, prema Tanjugu, smatra da je budućnost jedne trećine Makedonije, u kojoj žive Albanci, ostvarenje njihovih nada da će do 2013. godine svi Albanci biti ujedinjeni i integrisani u "prirodnu Albaniju", odnosno da će biti objedinjena njena četiri vilajeta. Danaj je, inače, bio direktor Instituta za za socijalna i politička istraživanja u Tirani, koji se bavi spoljnom politikom, a bio je i savetnik poslednja tri premijera Albanije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković saopštio je da je time albanski premijer uputio direktnu poruku Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori da ove države, u njihovim sadašnjim granicama, nisu 'prirodne tvorevine' i da će, do 2013. godine, svi Albanci, koji sada žive u pet država, biti ujedinjeni u 'prirodnu Albaniju'. Ovo znači da je, indirektno, i Grčkoj upućena poruka da ni ona nije 'prirodna tvorevina', naveo je Drašković.

Ako dođe do bure u regionu, Evropi i SAD, biće rečeno da je savetnik saopštio 'lični stav', međutim, to nije nikakav lični stav ni probni balon, nego zvanična strategija, jer je, pre nekoliko meseci, ovo isto saopštio i ministar spoljnih poslova Albanije, navodi Drašković.

On smatra da se stabilnost na Balkanu brani, pre svega, zaštitom postojećih državnih granica na  Balkanu i da bi Albanija bila konačna žrtva nerazumnog i opasnog projekta nezavisnog Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: