Ahtisari u Prištini

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari doputovao je u Prištinu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 22.08.2006.

14:04

Default images

Ahtisari će u naredna tri dana s međunarodnim i lokalnim zvaničnicima razgovarati o unapređenju pregovaračkog procesa. Remi Durlo, portparol Ahtisarijeve kancelarije, za B92 navodi da je cilj Ahtisarijeve posete podstrek napretku pregovora o decentralizaciji i pravima zajednica.

"On će pokušati i da o nekim pitanjima, poput decentralizacije i manjinskih prava, razgovara na političkom nivou, ali samo ako ta pitanja nisu rešili eksperti koji su već u Prištini i koji su juče i danas razgovarali s albanskom stranom. Održavanje tehničkih pregovora zavisi od ishoda razgovora o decentralizaciji, ali i od posete eksperata Beogradu, zakazane za sledeću nedelju", kaže Durlo.

Osim razgovora s predstavnicima Albanaca, Srba i međunarodne zajednice, Ahtisari će u četvrtak posetiti Kosovsku Mitrovicu, a u petak, pre napuštanja Kosova, održaće konferenciju za novinare na kojoj će obavestiti javnost o rezultatima posete. Poseta Beogradu nije predviđena.

Ljimaj: Interesi manjina biće zaštićeni ustavom

Član pregovaračke delegacije Kosova za prava nacionalnih zajednica Fatmir Ljimaj izjavio je u Prištini da će interesi manjinskih zajednica biti zaštićeni ustavom. Politička grupa kosovskog pregovaračkog tima predložila je mehanizme kojima se reguliše zastupljenost manjina u Skupstini i Vladi, kao i njihov uticaj na odluke i sa njima je upoznala strucnjake iz kancelarije UNOSEK-a.

Ljimaj je posle sastanka sa stručnjacima iz kancelarije Martija Ahtisarija izjavio je da će u okviru ustavnih garancija kosovski Srbi imati 10 garantovanih mesta u parlamentu. To znači da ako na parlamentarnim izborima predstavnici srpske zajednice osvoje pet mesta oni će dobiti još pet, a u slučaju da osvoje više od deset mandata onda nema dodatnih garantovanih mesta.

Za usvajanje određenih zakona biće neophodna dvostruka većina glasova, što podrazumeva da jedan zakon stupa na snagu ako dobije ukupnu većinu glasova poslanika ali i većinu glasova poslanika iz redova određene manjinske zajednice. Ustavom će se definisati koji su zakoni od vitalnog nacionalnog interesa. Kada je u pitanju vlada, zastupljenost ostaje ista, sa tri ministarska mesta za manjine, s tim da se ubuduće predstavnici Srba tretiraju kao koalicioni partneri.

Ljimaj je ocenio da razgovori o ovoj temi napreduju. "Gradimo zajedničku kuću i u tome treba da učestvuju sve zajednice. Nije bitno ko daje i ko uzima, ideja je da formiramo funkcionalnu drzavu u službi svih građana", rekao je Ljimaj i dodao da će mehanizam zaštite prava manjina biti garantovan novim ustavom Kosova.

Lene traži dopunu predloga za manjine

Izaslanik Evropske unije za pregovore o statusu Kosova Štefan Lene izjavio je danas u Prištini da kosovska strana treba da dopuni predlog o zaštiti prava nacionalnih zajednica. Posle sastanka s liderom Demokratske partije Kosova Hašimom Tačijem, Lene, koji predvodi jednu od ekspertskih ekipa UNOSEK-a koje borave na Kosovu, tražio je veće angažovanje Prištine u procesu utvrđivanja statusa. "Proces ulazi u završnu fazu. Mislim da je poseta Ahtisarija veoma značajna i da će on dati vrlo jasne preporuke za pregovaračku ekipu Kosova", kaže Lene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: