Ko će čuvati mir u Libanu

Francuska predvodi mirovne snage UN u Libanu, koje treba da budu raspoređene narednih nedelja. Mogući problem su primedbe Izraela.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 17.08.2006.

08:48

Default images

Raspoređivanje snaga trajaće najmanje do februara, ali snage moraju da imaju jasan mandat i da budu dovoljno jake, izjavila je ministarka odbrane Francuske Mišel Alio-Mari. Sadašnje snage UN, UNIFIL, tako bi trebalo da budu osnažene i da imaju oko 30.000 vojnika.

"Francuska je u UNIFIL-u od 1978. i mi danas obezbeđujemo komandu. Nastavićemo da obezbeđujemo komandu i nad proširenim UNIFIL-om i spremni smo da to činimo do sledećeg februara", rekla je Mišel Alio-Mari za TV Frans 2.

Libanske trupe počele su jutros da se raspoređuju duž južne granice sa Izraelom i preuzimaju uporišta Hezbolaha koja izraelska vojska napušta, javile su agencije. Prve jedinice 10. pešadijske brigade koju čini 2.500 vojnika stigle su u Mardžujan i u naredna 24 sata biće raspoređene duž linije koju već zauzimaju mirovne trupe Ujedinjenih nacija. Libanske trupe će se u prvoj fazi raspoređivati duž reke Litani da bi postepeno, kako se izraelska vojska bude povlačila, preuzele kontrolu nad tom teritorijom.

Izrael je obavestio Ujedinjene nacije da neće prihvatiti vojnike u mirovnim snagama iz zemalja s kojima nema diplomatske odnose, kaže jedan izraelski zvaničnik koji je tražio da mu se ne navodi ime. Međutim, drugi izvor u izraelskim vlastima izjavio je da još nema zvaničnog stava o tome, ali da je moguće da će postojanje diplomatskih odnosa sa Izraelom biti jedan od kriterijuma da se prihvate vojnici neke zemlje.

Primedbe vlasti u Tel Avivu mogle bi da budu ozbiljna prepreka u naporima UN da što pre formiraju međunarodne mirovne snage na jugu Libana, koje bi trebalo da nadgledaju kako se poštuje primirje koje su prihvatili Izrael, Liban i libanski pokret Hezbolah. Među državama s kojima Izrael nema diplomatske odnose su i Malezija i Indonezija. Te države pružaju snažnu podršku palestinskim vlastima, a za misiju UN u Libanu ponudile su po 1.000 vojnika.

Premijer Libana Fuad Siniora izjavio je da će, kada bude raspoređena vojska na jugu zemlje, biti sprečeno svako drugo vojno prisustvo. "Ne postoji teritorija koja armiji nije dostupna. Neće biti drugog vojnog prisustva sem libanske vojske. Postojaće samo jedna zemlja s jednom izvršnom vlašću", kaže Siniora i dodaje da vojska pripada svim Libancima koji oko nje moraju da se okupe. On je apelovao da Izrael i Sirija reše granične sporove, a da se Izrael povuče sa farmi u Šebi. "Aktuelni problem je izraelska okupacija tog sektora, a potom će to postati problem Libana i Sirije. Pozivam sestrinsku Siriju da definiše svoje granice i da svoje karte dostavi UN", kaže Siniora.
Jedan zvaničnik Libana izjavio je da je vlada te zemlje prihvatila plan da u utorak počne da raspoređuje vojsku južno od reke Litani. Armija će postepeno, kako se izraelska vojska bude povlačila, preuzimati kontrolu nad tom teritorijom.

Libanske trupe na položajima Hezbolaha

Libanske trupe počele su jutros da se raspoređuju duž južne granice sa Izraelom i preuzimaju uporišta Hezbolaha koja napušta izraelska vojska. Prve jedinice 10. pešadijske brigade, koju čini 2.500 vojnika, stigle su u Mardžujan i u naredna 24 sata biće raspoređene duž linije koju već zauzimaju mirovne trupe Ujedinjenih nacija. 

"To je prvi put još od 1968. godine da se libanska vojska vraća u Mardžujan. Veoma smo srećni zbog toga", rekao je libanski general agenciji Frans pres. U kasarni u Mardžajunu, sedam kilometara od izraelske granice, trebalo bi da bude Generalštab međunarodnih snaga.

Iran čestita Hezbolahu

Iranski vrhovni verski vođa, Ajatolah Ali Hamnei čestitao je lideru Hezbolaha Hasanu Nasralahu pobedu islamskog otpora, što je pobeda za islam. "Ta pobeda je raspršila lažnu sliku o veličini cionističke vojske", navodi Hamnei u poruci Nasralahu, koja je porčitana na iranskoj televiziji.

Hamnei je rekao da je Hezbolah, šiitski radikalni pokret u Libanu, pokazao "svoju vojnu nadmoć nad cionističkim režimom" i "duhovnu nadmoć u regionu i svetu". Iran je jedan od prvih saveznika Hezbolaha, pošto je pomogao njegovo osnivanje početkom osamdesetih godina. Zapad i Izrael optužuju Teheran da finansira i snabdeva oružjem Hezbolah, ali Iran tvrdi da samo pruža moralnu podršku tom pokretu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: