Svaki peti brak se raskida

Oblast u kojoj Srbija počinje da liči na razvijene zemlje su razvodi brakova - njihov broj se iz godine u godinu povećava.

Izvor: B92

Utorak, 08.08.2006.

15:51

Default images

Statistika pokazuje da se svaki peti brak završi razvodom. Najčešće se razvode imućniji, a naročito novoobogaćeni bračni parovi. Broj brakorazvodnih parnica u Srbiji se povećava, dok je sporazumnih razvoda sve manje, kažu u Drugom opštinskom sudu u Beogradu. Kao glavni razlog za razvod braka supružnici uglavnom navode nedostatak razumevanja.

"Najveći razlog je ustvari što nemaju međusobnu komunikaciju ili je izostala tolerancija. Malo je situacija da čovek u sebi gleda nekog aktera da doprinese nekom boljitku", kaže sudija Marina Klarić Živković.

Za decu je, naravno, najbolje da žive u srećnim i harmoničnim porodicama, ali kada to nije moguće, roditelji koji se razvode treba u svom ponašanju da razdvoje roditeljske od partnerskih uloga, jer kad se to pomeša, deca postaju najveće žrtve.

"Nažalost, često se dešava da se razlaz bračnih drugova ne završava boljitkom. Nego se još gore ratovanje nastavlja i nakon razvoda i to najčešće preko dece", kaže Maja Žegarac, klinički psiholog i porodični psihoterapeut.

Razvodi su ređi u siromašnim porodicama, kao i u kriznim situacijama, kad se supružnici teško odlučuju da se razdvoje. Nasuprot tome, razvodi su češći kod bogataša, biznismena i bračnih parova koji su vrlo mladi stupili u brak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: