Senatori SAD pisali Bušu o Srbiji

24 senatora SAD traže od predsednika SAD Džordža Buša da podrži demokratski izabranu vlast u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 08.08.2006.

12:53

Default images

U pismu se navodi da je Srbija od vitalnog značaja za budućnost Jugoistočne Evrope i regionalne interese SAD i da se Beograd razvio u jakog regionalnog partnera SAD. "Da bi pomogle u transformaciji Srbije, SAD treba da daju podršku reformama u vojnom i odbrambenom sektoru, da ohrabre vojnu saradnju SAD s Vojskom Srbije i da pomognu da oficiri pohađaju vojne akademije i vojne programe u SAD", pišu senatori.

Senatori podsećaju da je strateški cilj Srbije da se priključi evropskoj i evroatlantskoj zajednici i navode da su vlasti Srbije još jednom pokazale  da su posvećene regionalnoj stabilnosti  kada su prihvatile demokratsku volju Crne Gore da bude nezavisna. "Međutim, ekstremističke grupe na Kosovu pokušavaju da izvrše pritisak na Srbiju na način koji bi vodio destabilizaciji. Vlasti Srbije traže da ne povlačimo pomoć u ovom ključnom momentu. KFOR, predvodjen NATO-om, mora ostati na Kosovu dok ne bude jasno da kosovske vlasti mogu zaštititi sve građane", navodi se u pismu.

"Snažno Vas pozivamo da podržite predsednika Srbije Borisa Tadića i demokratski izabranu vladu u Srbiji", navodi se u pismu, koji su potpisali Džejms Inhof, Trent Lot, Džordž Vojnović, Ted Kokren, Lari Krejg, Konrad Barns, Kreg Tomas, Barbara Mikalski, Majk DeVajn, Blanš Linkoln, Mark Prajor, Majkl Enzi, Ken Salazar, Džim DeMit, Majk Krapo, Ričard Bar, Mel Martinez, Rik Santorum, Džef Sešns, Meri Landri, Tom Koburn, Džoni Isakson, Danijel Inoji i Tom Harkin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: