Izrael sprema "dublji prodor"

Izraelska vojska se priprema za novu fazu - dublji prodor na teritoriju Libana. 14 mrtvih u bombardovanju juga Libana.

Izvor: B92

Utorak, 08.08.2006.

09:05

Default images

Izraelska vojska emitovala je video snimak ispitivanja jednog gerilca Hezbolaha, na kome on priznaje da je učestvovao u napadu na izraelski vojni punkt 12. jula, što je bio povod za početak izraelske ofanzive. Dvadesetdvogodišnji Husein Ali Sulejman na snimku kaže da je akcija u kojoj su zarobljena dvojica Izraelaca bila druga u kojoj je učestvao i da je prva bila neuspešan napad 2005. godine.

Pitanje: Šta je bio cilj operacije?

Odgovor: Otmica vojnika.

Pitanje: Da li je ta operacija uspela?

Odgovor: Kada se govori o vojnim operacijama, one mogu biti uspešne ili neuspešne. U toj operaciji bilo je i drugih ciljeva. Glavni nije ispunjen, ali drugi cilj bio je zadavanje oštrog udarca izraelskom garnizonu.

U međuvremenu se nastavljaju žestoki okršaji pripadnika libanskog pokreta Hezbolah i izraelske vojske. Izrael je bombardovao selo Gazijeh na jugu Libana, dok su meštani sahranjivali rođake koji su poginuli u jučerašnjem napadu. Do sada nije poznato da li je u tom napadu bilo žrtava.

14 mrtvih, UN zaustavile konvoje

Najmanje 14 osoba poginulo je u izraelskim vazdušnim napadima na južni Liban, a Bejrut je ponovo zatražio prekid vatre. Izraelske snage upozorile su da će svako vozilo koje bude kretalo južno od reke Litani, biti uništeno.

Zbog toga su UN danas zaustavile humanitarni konvoj kroz južni Liban. Libanske bolnice mogle bi da prestanu sa radom u naredna dva-tri dana, jer će ostati bez energenata, rekao je ministar zdravlja Mohamad Halifeh.

U protekle četiri nedelje poginulo je oko 1.000 Libanaca i 100 Izraelaca. Diplomate UN tvrde da glasanje o rezoluciji najverovatnije neće biti održano pre četvrtka. Izrael je saopštio da će, ukoliko se diplomatsko rešenje uskoro ne pronadje, proširiti svoju ofanzivu.

Liban je odbacio američko-francusku rezoluciju, a arapski zvaničnici s, u ime Bejruta, govore u UN zahtevajući trenutno povlačenje Izraela i dolazak libanske vojske na jug. Libanska vlada predložila je da na jug zemlje pošalje 15.000 vojnika, čim se Izrael povuče. Izraelski premijer rekao je da je plan "interesantan korak.

Diplomatija

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer izjavio je da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, kako se čini, postigao dogovor o rezoluciji  sa ciljem da se okonča rat Izraela i Hezbolaha. "Izgleda da je dogovor članova SB UN postignut. Da bi primirje bilo uspešno, međutim, i Liban i Izrael će morati da pristanu da u pograničnu oblast na jugu Libana budu poslate mirovne snage", kaže on.

Zbog protivljenja Libana nacrtu rezolucije, SAD i Francuska su nešto ranije odložile glasanje u Savetu bezbednosti UN, a ambasador SAD u UN Džon Bolton rekao je da nema sumnje da su obe strane nezadovoljne nekim delovima rezolucije. "Da možete da napravite rezoluciju koja bi sasvim zadovoljila obe strane sada verovatno ne bismo imali krizu. Sada nije moguće zadovoljiti sve", kaže Bolton.

Anan: Možda prekršeno međunarodno pravo

Generalni sekretar UN Kofi Anan u izveštaju Savetu bezbednosti UN navodi da je izraelsko bombardovanje grada Kane, u kom je poginulo 28 ljudi, možda predstavljalo kršenje međunarodnih zakona. "U tom svetlu, bombardovanje sprovedeno 30. jula dovoljno je ozbiljno da zaslužuje dodatnu istragu. Taj napad bi trebalo gledati u širem kontekstu onog što bi mogao biti, na osnovu preliminarnih informacija dostupnih UN, obrazac kršenja međunarodnih zakona i ljudskih prava tokom neprijateljstava", naveo je Anan.

SB UN je od Anana prošle nedelje tražio izveštaj o okolnostima napada na Kanu, kada je usvojeno saopštenje u kom se navode šok i uznemirenje zbog tog bombardovanja. U izveštaju na šest stranica Anan navodi da je imao samo sedam dana, što nije bilo dovoljno vremena, a posebno je problematično to što, zbog borbi koje se vode, posmatrači UN ne mogu da dođu u Kanu i prikupe dodatne informacije.

Izrael imenovao novog šefa vojne operacije u Libanu

Vojska Izraela imenovala je glavnog koordinatora za svoju ofanzivu u Libanu, čime je praktično gurnula u drugi plan dosadašnjeg komandanta te operacije, generala Udi Adama.

Vojska je saopštila da će general Moše Kaplinski, veteran ranijih ratova u Libanu, imati zadatak da "koordinira operacije izraelske vojske u Libanu".

Izraelski komentatori procenili su da je na taj način praktično skrajnut sa dužnosti komandant severne vojne komande, general Adam, koji je u poslednje vreme suočen sa pitanjem izraelske javnosti zašto najjača vojska regiona ni posle četiri sedmice borbi nije uspela da zaustavi raketne napade Hezbolaha.

Pojedini analitičari smatraju i da bi najnovija dešavanja mogla da budu izraz frustracija u izraelskoj vojsci, koja se dugo dičila brzim pobedama nad neprijateljima.

Poslednji put, jednom je izraelskom generalu komanda oduzeta u sred ratnih sukoba tokom bliskoistočnog rata 1973. godine, kada je Izrael bio zatečen napadima Sirije i Egipta i pretrpeo teške gubitke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: