Rupel: Koštuničina izjava problem

Ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel smatra da je izjava premijera Srbije o Kosovu problematična.

Izvor: B92

Utorak, 01.08.2006.

14:50

Default images

Rupel je danas izjavio kako je nedavna izjava Vojislava Koštunice, da se Srbija neće odreći Kosova zbog ulaska u Evropsku uniju, problematična. "Smatram da je izjava ili stav da je Srbija spremna da žrtvuje evropsku perspektivu, sa naše tačke gledišta i tačke gledišta EU i zapadnog sveta, problem", rekao je Rupel.

"U poslednjim etapama pregovora o statusu Kosova sa svih strana se pojavljuju razne izjave koje su sve drugo, samo ne doprinos rešenju konačnog statusa Kosova", kaže Rupel.

Rupel krši norme diplomatskog ponašanja

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić ocenila je da izjave šefa slovenačke diplomatije Dimitrija Rupela o Kosovu predstavljaju grubo mešanje u unutrašnje stvari Srbije.

"Očigledno je da se on (Rupel) već duže vreme bavi neovlašćenom trgovinom srpskom teritorijom i osnivanjem nezavisne države Kosova na teritoriji Srbije", kazala je predsednica Koordinacionog centra.

Rašković-Ivić je rekla da ne bi komentarisala Rupelovu pristojnost, ali da je čudi da jedan ministar spoljnih poslova ne zna da se Kosovom bave Kontakt grupa i Savet bezbednosti UN, a ne Slovenija, koja nije član nijedne od te dve međunarodne institucije.

Simić: Rupel se nameće

Rupel nepozvan ocenjuje šta je dobro za Srbiju, a šta nije, izjavio je savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić, povodom izjave šefa slvenačke diplomatije Dimitrija Rupela. "Ne znam da je Srbija tražila bilo kakav savet od Rupela. Nije lepo da se sam nameće u rešavanju naših pitanja i nepozvan je da ocenjuje šta je za Srbiju dobro a šta nije", rekao je Simić.

Beograd traži pomeranje sledeće runde

Beogradski tim za pregovore o statusu Kosova traži od specijalnog izaslanika Ujedinjneih nacija za status Kosova Martija Ahtisarija da pomeri datum održavanja sledećeg dela pregovora o decentralizaciji i manjinskim pravima. Portparolka Martija Ahtisarija Hua Đijang potvrdila je da je zahtev Beograda primljen i da su  utoku razgovori Ahtisarijeve kancelarije s timovima Prištine i Beograda.

Beta u krugovima beogradskog pregovaračkog tima saznaje da je traženo da sledeći sastanak pregovarača bude održan u Beču ,14. umesto 7. avgusta. Betin sagovornik nije naveo razloge zahteva za odlaganje , a prištinski dnevnik na albanskom Koha ditore piše da je Beograd nezadovoljan zbog toga što je planirano da u sledećem delu pregovora, u okviru razmatranja prava manjina, srpska zajednica na Kosovu bude tretirana kao manjinska.

Priština protiv odlaganja pregovora 

Zamenik premijera Kosova Ljutfi Haziri izjavio je da se Priština protivi odlaganju razgovora o decentralizaciji koji su zakazani za 7. i 8. avgust, jer Beograda odlaganjem želi da oduži proces pregovora. "Ne podržavamo bilo kakav zahtev delegacije Srbije za odlaganjem razgovora, jer oni time žele da oduže pregovore, što je za nas neprihvatljivo", rekao je za Radio Slobodna Evropa Haziri, koji je i šef delegacije Prištine u razgovorima o decentralizaciji

On je kazao da očekuje da će na sutrašnjem sastanku pregovaračkog tima Kosova, koji predvodi predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, biti obavljene poslednje pripreme za sastanak u Beču na kojem će se razgovarati i o pravima manjina. Kosovska strana je u poslednjoj rundi pregovora izašla sa predlogom pet plus jedna nova opština sa srpskom većinom, navodeći da je to crvena linija preko koje neće preći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: