"Đinđićeva pisma o Kosovu"

Nekadašnji ambasador Slovenije Borut Šuklje piše o pismima Zorana Đinđića i bečkim pregovorima o Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 01.08.2006.

11:27

Default images

"Pisma su bila iznenađenje. Niko ih nije očekivao, naročito ne oni koji su ih dobili, a posebno nisu očekivali ono što su pisma saopštavala", piše u današnjim Financama bivši ambasador Slovenije u Beogradu Borut Šuklje i dodaje da su ta pisma premijera Srbije Zorana Đinđića, početkom februara 2003, poverljivom diplomatskom poštom dobili kancelar Nemačke, predsednik Rusije, premijer Velike Britanije i predsednik SAD.

O sadržini pisama bile su upoznate i članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a Đinđić je smatrao, kako piše Šuklje, da primaoce pisama treba ubediti da kosovsko pitanje treba rešiti što pre jer bez rešenja tog pitanja neće moći biti definisana državna teritorija, neće biti moguće doneti Ustav, niti se osloboditi hipoteke srpske prošlosti. Šuklje piše i da je Đinđić tada smatrao da je za Srbiju čekanje najlošija mogućnost jer će se situacija za nekoliko godina popraviti i to će se razumeti kao dokaz da institucije nezavisne države Kosovo funkcionišu, a ako se situacija ipak ne popravi iseljavanje Srba će biti nastavljeno. "U oba slučaja, mogućnosti za nezavisnost Kosova rastu, zato mi moramo imati inicijativu", citira Šuklje pokojnog premijera Srbije.

Šuklje dodaje da tada Đinđićeva pisma nisu prihvaćena s oduševljenjem jer je tada opšta teza međunarodne politike bila da najpre treba početi razgovor o standardima, a tek onda o političkoj maksimi koja je preovladavala u Srbiji, da situacija nije primerena za početak pregovora. Šuklje smatra i da je sastanak srpske i kosovske strane na najvišem nivou zahtevan još februara 2003, a da je i tada, kao i nedavno u Beču, Marti Ahtisari potencijalne pregovore mogao da završi rečima: "Beograd nudi sve osim nezavisnosti, Priština zahteva samo nezavisnost".

Iako su obe delegacije na poslednjim pregovorima u Beču zauzele suprotne stavove, Šuklje smatra da je važno to da su najbitnije teze sada na pregovaračkom stolu i da su takvi neposredni pregovori bitni kao provera političke moći i spretnosti vlasti u Srbiji i na Kosovu u zagovaranju i promociji realnih rešenja pred domaćom javnošću. "Istovremeno je svima jasno da se traži dogovor, a ne novo krizno žarište. Samo realna rešenja, bez pobednika i poraženih, obezbeđuju dalju stabilnost regije", piše Šuklje u Financama i dodaje da treba sačekati nastavak bečkih pregovora, a da će Ahtisari u dogledno vreme morati da da izveštaj o uspešnosti svoje misije, a uz neuspeh dogovora i izveštaj o mogućim rešenjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: