Kastro privremeno predao vlast

Predsednik Kube Fidel Kastro hitno je operisan zbog unutrašnjeg krvarenja i oseća se dobro.

Izvor: B92

Utorak, 01.08.2006.

09:46

Default images

Poslednji komunistički lider u zapadnoj hemisferi Fidel Kastro, koji za dve nedelje puni 80 godina, prvi put je u 48 godina dugoj vladavini, morao da preda vlast. Kastro je, zbog zdrastvenih problema, ključne nadležnosti privremeno preneo na svog mladjeg brata Raula i hitno je operisan zbog krvarenja u stomaku. Očekuje se da će oporavak trajati nekoliko nedelja.

Predsednikovo saopštenje je na nacionalnoj televiziji pročitao je njegov lični sekretar Karlos Valenciaga: "Ne sumnjam da će se naš narod boriti do poslednje kapi krvi da sačuva revoluciju i ovaj istorijski proces. Imperijalizam nikada neće moći da sruši Kubu. Borba za ideje se nastavlja. Živeo narod, živela revolucija, živeo socijalizam do konačne pobede! U potpisu – Fidel Kastro."

Govoreći o svom bratu Raulu 2001. godine Kubanski vođa opisao ga je kao zdravog i iskusnog čoveka. "Najvažnije je da je Raul u formi. On može da se meri sa našim najboljim atletičarima. Sa 70 godina, on je uspeo da savlada Pika Turkinu (najviši vrh na Kubi), a to znači da je dobrog zdravlja, a mlađi je od mene pet godina. Stvarno, on je čovek sa najviše znanja i iskustva.  Možda to ne znaju svi, ali on je pravi ombre", rekao je Kastro.

Kubanci sa Floride očekuju promene, jer su tokom diktature bili proganjani, i opljačkani. Senator poreklom Kubanac, Mel Martinez, misli da na Kubi treba da se probudi opozicija koja je izbegla teror.  Slavlje zbog Kastrovog stanja se prenelo i na Njujork. I u tom gradu ima dosta Kubanaca. Okupljeni se zalažu za slobodu na Kubi, ali se ne raduju Kastrovoj smrti. "Veoma pažljivo motrimo šta se dešava. Nemam više informacija o njemu, od onog što sam saznao iz medija. Ošigledno je da u ovoj državi ima mnogo onih koji vape za slobodom i demokratijom na Kubi, ali Kastro još nije preminuo", kaž guverner Floride Džeb Buš.

Kubansko- američki odnosi su zategnuti od pedesetih kada se dogodila revolucija na Kubi. Od tad su se dešavali vojni sukobi, a Amerika je Kubu dugo držala u totalnoj ekonomskoj izolaciji. Desetorica američkih predsednika nisu uspeli da bitnije naškode Fidelu Kastru, koji sa ostrva udaljenog svega stotinak kilometara od američke obale prkosi Vašingtonu još od januara 1959. Fidel Kastro je državnik sa trenutno najdužim stažom na svetu. Za dve nedelje puni osamdeset godina, a velika nacionalna svečanost najavljena tim povodom pomerena je za decembar. Vest o njegovoj bolesti Kubanci koji su emigrirali u Ameriku slave. S druge strane Kubanci u Havani su u šoku. U barovima umesto muzike svi zabrinuto slušaju medijske izveštaje.   

Fidel Kastro je sin španskih emigranata, koga su vaspitavali jezuiti u Santjagu, a kasnije i u Havani. U kubanskoj politici malo je izuzetnih figura, s obzirom na uticaj dominantne Kastrove ličnosti. Njegov brat Raul, kao drugi čovek Komunističke partije, vlade, saveta ministara i u svojstvu ministra odbrane brinuo je za bezbednost svog starijeg brata i režima, od samog uspostavljanja revolucionarne vlasti na Kubi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: