Opljačkan muzej Ermitaž

Iz čuvenog ruskog muzeja Ermitaža ukradeno je više od 220 predmeta, uključujući i nakit, vrednih oko pet miliona dolara.

Izvor: Beta, AP

Ponedeljak, 31.07.2006.

20:46

Default images

Pljačkaši su, verovatno, imali pomoć nekog od zaposlenih, navodi se u šturom saopštenju muzeja Ermitaž, koji je smešten u Zimskoj palati ruske carske porodice u Sankt Peterburgu. Dodaje se i da je krađa otkrivena tokom rutinske kontrole inventara.

Takođe, navodi se i da je kustos, koji je bio zadužen za veći deo ukradene kolekcije, iznenada umro na svom radnom mestu kada je počela kontrola inventara, odnosno, kada je krađa otkrivena. "Postoji mnogo čudnih okolnosti u celoj priči, ali na žalost, nema sumnje da se krađa dogodila uz pomoć nekoga od muzejskog osoblja", piše u saopštenju.

Navodi se i da muzej pokušava da modernizuje sistem za nadzor posetilaca i zaposlenih, uz priznanje da većina eksponata nema potpunu zaštitu. Većina od preko 1.000 soba Ermitaža nema odgovarajuću ventilaciju i sisteme za zaštitu, pa su zaposleni često primorani da otvaraju prozore. Ogromnu umetničku kolekciju Ermitaža, koja uključuje, između ostalog, antikvitete i kolekcije impresionističkih slika, osnovala je Katarina Velika 1764. godine.

Iz Ermitaža je 2001. godine ukradena slika "Bazen u haremu" Žan-Liona Žeroma, francuskog slikara iz 19. veka, i to tako što je izrezana iz rama koji je visio na zidu. Pet godina pre toga carinici su uhapsili jednog ruskog turistu, koji je išao za Njujork, sa tri torbe pune antikvitetnih knjiga i dokumenata koje su potpisali Petar Veliki i drugi ruski carevi, kao i retke crteže i poštanske marke.

Pojedine knjige imale su pečat muzeja Ermitaž.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: