Vizne olakšice i evroskepticizam

Ograničene vizne olakšice za građane Srbije koje je najavila EU neće zaustaviti rast evroskepticizma u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2006.

15:12

Default images

Stručnjaci smatraju da će uticaj te odluke Evropske unije biti ograničen jer će veoma uzak krug građana imati koristi od nje. Balkan insajt, internet-publikacija Balkanske istraživačke mreže navodi, pozivajući se na mišljenje stručnjaka, da do liberalizacije dolazi isuviše kasno da bi to imalo značajan uticaj na raspoloženje javnog mnjenja i da bi, zapravo, te mere mogle biti kontraproduktivne.

Balkan insajt podseća da je podrška javnosti članstvu Srbije u EU počela da slabi 2003, kada je bila 73 odsto, dok je danas manja od 60 odsto, uz tendenciju pada. Dekan Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević objasnio je da je podrška evropskim integracijama prvobitno bila jaka jer građani nisu znali kako će članstvo u EU uticati na njihove živote. Sada se percepcija menja i ljudi veruju da EU vrši isuviše jak pritisak na Srbiju u pogledu njene saradnje s Haškim sudom", rekao je Teokarević.

Jelica Minić iz nevladine organizacije Evropski pokret smatra da je potez Brisela došao kasno i da će se planirana liberalizacija odnositi na mali broj studenata, ne više od 10 do 12 odsto svih studenata u Srbiji.

Funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović smatra i da će liberalizacija samo smanjiti birokratske formalnosti, ali ih neće otkloniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: