"Nikolićevo srbovanje štetno"

Lider Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović kaže da izjave Tomislava Nikolića mogu samo povećati nepoverenje sveta prema Srbiji.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 31.07.2006.

08:57

Default images

"U svetu ni sad ne uživamo neki naročit autoritet, a mahanje oružjem može samo da poveća nepoverenje prema Srbiji", rekao je Ivanović za novosadski Dnevnik.

On je rekao da svaka izjava tipa Nikolićeve ugrožava srpsku zajednicu na Kosovu pošto albanski mediji besomučno eksploatišu takve izjave, a koriste ih i ekstremisti među Albancima za dodatne pretnje Srbima. "Od takve vrste srbovanja kosovski Srbi trpe samo štetu", kaže on.

Ivanović je rekao da bi izručenje haškog begunca Ratka Mladića doprinelo poboljšanju ugleda Srbije u svetu, pa i kada je reč o pregovorima o Kosovu. "Ali, suština svega nije samo u Kosovu, Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju, Partnerstvu za mir, suština je u činjenici da Srbiji mora postati jasno da zločin ničim ne može biti opravdan", kaže on.

Čeku pozvao na odgovoran odnos

Premijer Kosova Agim Čeku traži od građana odgovoran odnos prema izazovima koji im predstoje po utvrđivanju statusa Pokrajine i dodaje da je Kosovo spremno da bude nezavisna, demokratska i multietnička država. U nedeljnom obraćanju građanima Kosova, Čeku je rekao da je izazov koji očekuje Kosovo posle statusa privreda.

Čeku je rekao kako bi dva trenutna efekta koje bi doneo status bili održavanje velike međunarodne konferencije i pravo Kosova kao države da dobije kredite od međunarodnih finansijskih institucija. "Postoji i značajan interes snažnih međunarodnih investitora da ulažu na Kosovu. To bi značilo otvaranje novih radnih mesta, a indirektno podsticaj i razvoju lanca usluga", rekao je Čeku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: