Kad se navijači obračunavaju

Zamenik načelnika Uprave policije Slobodan Vukolić kaže da navijači najčešće zakazuju obračune, ali da policija uspeva da ih spreči.

Izvor: B92, Beta

Subota, 29.07.2006.

10:38

Default images

Vukolić navodi i da se u poslednjem slučaju, kada je u obračunu navijača Crvene zvezde i Partizana ubijen Aleksandar Panić, radi o dogovorenom obračunu.

"Pripadnici policijske uprave za Beograd vrlo često dolaze do saznanja o zakazivanjima tuča i do sada smo u više navrata svojim energičnim postupanjem to sprečili. Međutim, njihov je cilj tuča radi tuče, a nalaze svakojake načine da se i bez sportskog povoda međusobno razračunaju. Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama tretira vreme pre odigravanja, za vreme i posle odigravanja sportskih priredbi, dok u ostalim situacijama potpada pod Zakon o javnom redu i miru", kaže Vukolić.

Vukolić navodi da je za suzbijanje takvih pojava neophodno uključivanje i drugih struktura. "Tu prvenstveno mislim na efikasniji rad pravosudnih organa kako bi prema tim izgrednicima i huliganima bile preduzete odgovarajuće zakonske mere, što efikasnije. Takođe je neophodno da se uključe i druge strukture, u cilju resocijalizacije tih grupa, a velika je i uloga fudbalskih i drugih klubova u cilju u praksi vidljivog i nedvosmislenog ograđivanja od ponašanja takozvanih navijača, odnosno huligana", kaže on.

Privođenja

Beogradska policija privela je Marka B. (19) iz Beograda, osumnjičenog da je 27. jula na terenu Fudbalskog kluba Žarkovo nožem usmrtio Panića. Policija je istražnom sudiji privela još desetak osoba za koje sumnja da su učestvovale u tuči, a za dve traga, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Zbog sumnje da je pomagao Marku B. posle ubistva, policija je podnela krivičnu prijavu protiv Nemanje G. (19) iz Beograda.

Jedan od uhapšenih osumnjičen je i za neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

"Teritorije nekažnjenog nasilja"

Psiholog Dragan Popadić kaže za B92 da ne postoji jedan odgovor koji bi objasnio takva ponašanja. "Činjenica je da je naše društvo bilo preplavljeno nasiljem, koje se posledniih godina povuklo, ali ne tako što je prognano iz društva i proglašeno nečim zabranjenim, već zato što je steklo teritorije na kojima se može slobodno i nekažnjeno ispoljavati. To je problem sa svetom u kom mladi odrastaju, a škola je, na primer, teritorija gde ima nasilja, verbalnog, a koje nije kažnjeno jer ga žrtve i nasilnici smatraju normalnim", kaže Popadić.

"Navijačko nasilje takođe se smatra dozvoljenim, smatra se da ono nije jednako kažnjivo i da ima opravdanja za njega. Videli smo da je mladić ostavljen da umre, a njegovi iz grupe mu nisu pomogli, čak su sprečavali ekipu hitne pomoći da mu priđe. To je već bezdušnost i to posebno zgražava. Često se kaže da je to normalno ponašanje za navijače, ali se zaboravlja da je ljudima takvog moralnog sklopa navijanje ulaznica za teritoriju nekažnjivog nasilja. Reč je o bezdušnim, surovim i asocijalnim ljudima koji koriste navijanje da bi mogli biti nekažnjeno nasilni", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: