Završene istrage o istragama

Vladimir Božović kaže da je Inspektorat završio istrage o postupanju policije u vezi s većim brojem ubistava.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2006.

18:05

Default images

"Materijal je dostavljen i premijeru Srbije Vojislavu Koštunici i Vladi", rekao je generalni inspektor MUP-a Srbije novinarima u Institutu za transfuziju krvi, gde je dobrovoljno dao krv. On je rekao da su završene istrage o istragama ubistava policajca Nedeljka Kosovića i učenka Branivoja Milinovića 9. marta 1991. i ubistva policajca Milorada Nikolića 1. juna 1993, tokom demonstracija opozicije.

On je dodao da je završen i izveštaj o ubistvu Predraga Starčevića, tokom građanskih protesta u decembru 1996. i izveštaj o torturi, hapšenju i prebijanju predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i njegove supruge Danice Drašković u noći između 1. i 2. juna 1993.

Božović je podsetio da je preduzeta i istraga o istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i naveo da je preduzeta istraga povodom policijske istrage o četvorostrukom ubistvu na Ibarskoj magistali jer su porodice oštećenih zahtevale proveru uloge policije tokom uviđaja i posle njega.

Božović je, povodom istrage o prekoračenju ovlašćenja policije u beogradskoj hali Pionir na košarkaškoj utakmici Partizan-Crvena zvezda rekao da je ta istraga pri kraju, ali je istakao da ima ometanja Žandarmerije. "Prvo je rečeno da je sve po zakonu, ali je posle toga rečeno da ipak nije postupljeno po zakonu i da su neki pripadnici Žandarmerije prekršili zakon i da su prema nekima preduzete određene mere. Mi moramo da znamo šta su oni prekršili, koje su mere preduzete i prema kojim pripadnicima Žandarmerije", rekao je Božović.

Božović je povodom depeše o praćenju takozvanih značajnih ličnosti na granicama, koju je uputio bivši načelnik Javne bezbednosti Miroslav Milošević rekao da je Inspektorat završio poslove iz svoje nadležnosti i da bi o tome trebalo pitati ministra policije Dragana Jočića.

"Očekujem izveštaj o akciji hvatanja Mladića"

Generalni inspektor MUP-a Srbije Vladimir Božović upozorio je da će, ako uskoro ne dobije izveštaj o potrazi za Ratkom Mladićem, to značiti da se Akcioni plan za saradnju s Haškim tribunalom ne sprovodi. Božović nije zadovoljan objašnjenjem ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića da su informacije o tome državna tajna. On je rekao da Inspektorat po Zakonu ima  pravo na taj izveštaj i da će, ako ne dobije izveštaj, to značiti da Akcioni plan ne može biti sproveden. "Akcioni plan podrazumeva akciju, a ne aroganciju, zid ćutanja, bojkot, ometanje rada Inspektorata. Kao što znate, ako se neki zid ćutanja uspostavlja, verovatno se nešto iza tog zida krije", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: