I dalje sukob Drnovšek-Janša

Nastavlja se sukob premijera i predsednika Slovenije, nastao posle posete princa Aleksandra Karađorđevića.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2006.

17:11

Default images

Premijer Janez Janša nedavno je kritikovao predsednika Janeza Drnovšeka jer je pozvao i u Sloveniji primio princa Aleksandra II Karađorđevića. Prve kritike zbog neusklađenosti spoljnopolitičkih aktivnosti Drnovšek je dobio od premijera i Ministarstva spoljnih poslova Slovenije prošle godine, kada je neočekivano izneo predloge za rešenje pitanja Kosova.

Tada je Vlada prihvatila i novu Uredbu o saradnji, obaveštavanju i usklađivanju na polju spoljne politike i međunarodne saradnje. Ovoga puta Drnovšek je na premijerove kritike oštro odgovorio rekavši da, dok je on predsednik Slovenije, neće dozvoliti da Vlada sebi podredi instituciju predsednika, kao što to pokušava s privredom i medijima.

U odgovoru na Drnovšekovu izjavu, Janša ga je pozvao da odluči da li je predsednik države ili predsednik civilnog Pokreta za pravednost i razvoj, koji je Drnovšek nedavno osnovao, i da počne da se ponaša kao predsednik svih državljana Slovenije. Uz to, Janša je nazvao nehigijenskim Drnovšekov pokret koji se bavi rešavanjem neravnoteža u svetu, socijalnim i ekološkim osvešćivanjem ljudi. Drnovšek nije ostao dužan, objavivši danas na portalu svog Pokreta za pravednost i razvoj sledeće: "Jeste li videli? Kad mački staneš na rep, ona zajauče! Upravo to se desilo predsedniku Vlade." Drnovšek je dodao da se sadašnja Vlada bavi samom sobom i utvrđivanjem sopstvene vlasti.

Povodom kritika da aktivnosti predsednika nisu usklađene sa aktivnostima Vlade i Ministarstva spoljnih poslova, Drnovšek je odgovorio da on o tim aktivnostima i nije odgovarajuće obavešten. Zbog toga je danas Ministarstvo izdalo saopštenje kojim negira predsednikove tvrdnje i navodi da predsednika redovno obaveštavaju i da on od njih dnevno dobija devet depeša i da predsednikov savetnik za spoljne poslove nije ni došao, ni opravdao svoje odsustvo sa osam od devet sastanaka Strateškog saveta, koji se bavi upravo spoljnopolitičkim aktivnostima Slovenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: