Tadić vratio Zakon o radiodifuziji

Boris Tadić nije potpisao izmene Zakona o radiodifuziji i vratio ga je Skupštini na ponovno glasanje. NUNS i UNS pozdravljaju.

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.07.2006.

09:55

Default images

Predsednik Srbije upozorava na to da usvojene izmene i dopune ozbiljno narušavaju nezavisnost Republičke radiodifuzne agencije, posebno u delu koji predviđa da saglasnost na finansijski plan te agencije, umesto Skupštine Srbije, daje Vlada.

Tadić smatra i da bi bio narušen princip ravnopravnosti učesnika u postupku dodele frekvencija jer je izmenama i dopunama predviđeno produžavanje roka za početak emitovanja i smanjena naknada emiterima radio programa", navodi se u saopštenju pres-službe predsednika.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da nije potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji da bi zaštitio građane od štete koja bi nastala gušenjem slobode medija, pluralizma mišljenja i demokratije. "Nikada, sem u vreme zloglasnog miloševićevsko-radikalsko-julovskog Zakona o informisanju, mediji nisu bili na takav način gašeni. Kao predsednik Srbije, ne mogu da dozvolim da se naša zemlja vrati u to vreme i da budu pogažene tekovine demokratije za koju smo se izborili 5. oktobra 2000", piše Tadić u autorskom tekstu za sutrašnji Blic.

"Danas je sloboda medija jedno od temeljnih merila demokratičnosti svakog društva, pa smatram da je odbrana slobode medija moja obaveza i kao predsednika Srbije, jer time branim Ustavna prava građana na informisanje i slobodu izražavanja, ali i kao demokrate, jer se borim za očuvanje demokratske i evropske tekovine", piše Tadić.

"Odlukom da ne potpišem ukaz o proglašenju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji stvorio sam mogućnost da poslanici, pošto javne rasprave o zakonu nije bilo, saslušaju mišljenja relevantnih strukovnih udruženja i međunarodnih organizacija i preispitaju svoju odluku", navodi Tadić.

Izmene Zakona kritikovale su i strukovne organizacije i OEBS, čija je ključna primedba da su izmene usvojene na brzinu, bez bilo kakve javne rasprave. Šef Misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad kaže kako se nada da će Skupština ostaviti vremena za javnu rasprava jer postoji mnogo zainteresovanih strana kada je reč o medijskom prostoru u Srbiji, a to su razna udruženja, instituti, mediji i međunarodne organizacije.

Jedan od predlagača izmena, predstavnik Demokratske stranke Srbije u Odboru za kulturu i informisanje Vukosav Tomašević, kaže za B92 da nije bilo vremena za javnu raspravu o izmenama Zakona jer odluke Radiodifuzne agencije nisu sprovođene. "Ne vidim razlog da se bilo šta od odredbi Zakona povlači, sem da otvorimo raspravu o odredbi koju je predsednik Srbije publike osporio. Kada je reč o javnoj raspravi, sada postoji prostor za nju. Koliko ja znam, Skupština neće zasedati pre 20. avgusta, pa ima dovoljno vremena da svi oni koji su zainteresovani organizuju javnu raspravu i da iznesu argumente", kaže on. 

Saopštenje Asocijacije nezavisnih i elektronskih medija povodom predloga izmena Zakona možete pročitati ovde.

NUNS pozdravio odluku Tadića

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravilo je odluku Borisa Tadića da ne potpiše ukaz o proglašenju izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji, koje je Skupština Srbije usvojila prošle sedmice. U saopštenju stoji da se NUNS nada da će odluka predsednika Srbije biti jasan znak poslanicima da pažljivije razmotre predložene izmene i dopune, da sagledaju i druga ponuđena rešenja i mišljenja i odrede se prema njima u skladu s poslaničkom dužnošću, a ne partijskim ili drugim interesima.

UNS pozdravlja odluku Tadića

Udruženje novinara Srbije pozdravilo je odluku predsednika Srbije Borisa Tadića. UNS je saopštio da očekuje da će Skupština Tadićevu odluku iskoristiti za izmenu Zakona osporenog u stručnoj javnosti jer Republičkoj radiodifuznoj agenciji daje neprimerena ovlašćenja za prinudno izvršenje sopstvenih odluka. "Time se to regulatorno telo bez opravdanog razloga pretvara u samodovoljnu instituciju za koju ne važe pravila opšteg upravnog postupka, niti odluke suda o privremenoj zabrani izvršenja", stoji u saopštenju.

DSS: Tadić u službi Karića

Portparol DSS Andreja Mladenović optužio je danas Tadića da se nepotpisivanjem Ukaza stavio u službu Bogoljuba Karića i njegovih interesa. "Nepotpisivanje Ukaza i vraćanje dokumenta na ponovno glasanje Skupštini pokazuje čiji uticaj stoji iza takve odluke i da još postoje jake veze Demokratske stranke i Karića, koje očigledno nikada nisu prekidane", rekao je Mladenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: