Samostalnost bez samouprave

EU se opre­de­li­la za samostalno Ko­so­vo, iz­be­ga­va­ju­ći po­mi­sao re­in­te­gra­ci­je u Sr­bi­ju, pišu Večernje novosti.

Izvor: B92

Nedelja, 23.07.2006.

12:30

Default images

U ažu­ri­ra­nom pla­nu an­ga­žo­va­nja EU, u poststa­tu­snom pe­ri­o­du na Ko­so­vu, ko­ji su sa­či­ni­li vi­so­ki pred­stav­nik EU Ha­vi­jer So­la­na i ko­me­sar za pro­ši­re­nje EU Oli Ren, ko­ji su "No­vo­sti" do­bi­le u ce­li­ni, na ne­ko­li­ko me­sta se po­na­vlja da se ne že­li pre­ju­di­ci­ra­ti ko­nač­no re­še­nje za bu­du­ći sta­tus KiM.

Me­đu­tim, po­čev od či­nje­ni­ce da se u do­ku­men­tu na de­set stra­na, na­zva­nom "Bu­du­ća ulo­ga i do­pri­nos EU na Ko­so­vu", ni­jed­nom ne po­mi­nje Sr­bi­ja, što je sa­mo po se­bi već in­di­ka­tiv­no, vi­še ne­go ja­sno se apo­stro­fi­ra ne­za­vi­snost Ko­so­va, ma­da će ona bi­ti u do­broj me­ri ogra­ni­če­na. "Re­še­nje za ko­nač­ni sta­tus, mo­ra da obez­be­di Ko­so­vu pu­no­prav­no član­stvo u Svet­skoj tr­go­vin­skoj or­ga­ni­za­ci­ji, Me­đu­na­rod­nom mo­ne­tar­nom fon­du, Svet­skoj ban­ci i dru­gim me­đu­na­rod­nim fi­nan­sij­skim or­ga­ni­za­ci­ja­ma", pi­še u do­ku­men­tu.

Pod­se­ti­mo, čla­no­vi po­me­nu­tih or­ga­ni­za­ci­ja mo­gu da bu­du sa­mo dr­ža­ve. Baš kao što part­ne­ri EU, mo­gu da bu­du sa­mo dr­ža­ve. A upra­vo part­ner­sku ulo­gu EU na­me­nju­je Ko­so­vu u poststa­tu­snom pe­ri­o­du. "Evrop­ske per­spek­ti­ve za Ko­so­vu mo­gu da po­sta­nu re­al­nost, sa­mo ako mu nje­go­vo bu­du­će ustav­no ure­đe­nje omo­gu­ći da de­lu­je kao part­ner EU", pi­še u pla­nu EU. Čak i u de­lu u ko­jem su go­vo­ri­li o za­šti­ti srp­ske ma­nji­ne na Ko­sme­tu, pi­sci do­ku­men­ta da­li su in­di­rekt­no Po­kra­ji­ni atri­bu­te na­za­vi­sno­sti, po­zi­va­ju­ći se na Ko­pen­ha­gen­ske kri­te­ri­ju­me, ko­ji se od­no­se sa­mo na dr­ža­ve. Vi­še od to­ga, me­đu­tim, srp­ski pre­go­va­rač­ki tim, kao i Sr­be na KiM, tre­ba­lo bi da za­bri­ne stav EU ko­ji is­klju­ču­je mo­guć­nost stva­ra­nja ozbilj­ni­je auto­no­mi­je za Sr­be u Po­kra­ji­ni. "Kom­plek­sno ure­đe­nje Ko­so­va mo­že da na­ško­di eko­nom­skom raz­vo­ju i in­te­gra­ci­ji u EU. Na Ko­so­vu, et­nič­ka kom­po­zi­ci­ja, ras­po­red po­pu­la­ci­je, ma­la te­ri­to­ri­ja, osku­di­ca fi­nan­sij­skih re­sur­sa na­me­ću po­tre­bu za funk­ci­o­nal­nom upra­vom. To je po­seb­no va­žno za de­cen­tra­li­za­ci­ju", na­vo­di se u do­ku­men­tu.

"Me­ka­ni" stran­ci

Plan Evropske unije pred­vi­đa ve­o­ma "me­ka­no" me­đu­na­rod­no pri­su­stvo u poststa­tu­snom pe­ri­o­du na Ko­sme­tu, fo­ku­si­ra­no na mo­ni­to­ring i po­dr­šku lo­kal­nim vla­sti­ma u obla­sti bez­bed­no­sne po­li­ti­ke, vla­da­vi­ne pra­va i ma­kro­e­ko­no­mi­je. U tom smi­slu, EU pred­la­že da bu­du­ća me­đu­na­rod­na mi­si­ja ras­po­la­že s tri vr­ste ovla­šće­nja, ko­ja bi se is­po­lja­va­la kroz po­ni­šta­va­nje za­ko­na i od­lu­ka ko­je ni­su u skla­du s me­đu­na­rod­nim stan­dar­di­ma, kao i kroz mo­guć­nost ka­žnja­va­nja i ot­pu­šta­nja ko­sov­skih funk­ci­o­ne­ra i pri­vre­me­no pre­u­zi­ma­nje iz­vr­šne vla­sti. Ta ovla­šće­nja bi va­ži­la sa­mo u pre­la­znom pe­ri­o­du. Pred­vi­đe­na je i fi­gu­ra še­fa, rad­no na­zva­ne, Me­đu­na­rod­ne ci­vil­ne mi­si­je, ko­ji bi ujed­no bio i spe­ci­jal­ni iza­sla­nik EU. Vr­lo va­žnu ulo­gu igra­la bi i Upra­vljač­ka gru­pa, ko­ju bi či­ni­li pred­stav­ni­ci ze­ma­lja Kon­takt gru­pe. Ona bi dik­ti­ra­la obim sma­nji­va­nja i vre­me de­fi­ni­tiv­nog po­vla­če­nja Me­đu­na­rod­ne ci­vil­ne mi­si­je sa Ko­sme­ta, vo­de­ći ra­ču­na o pro­ce­su pri­me­ne sta­tu­sa i stan­dar­da.

Isti­ni za vo­lju, u EU se ni­ko ne za­va­ra­va da će pi­ta­nje Ko­sme­ta bi­ti br­zo re­še­no, na­pro­tiv. "Ko­so­vo će za­vi­si­ti i da­lje od me­đu­na­rod­ne po­mo­ći i to na sred­nji pe­ri­od. EU će mo­ra­ti da na­sta­vi da obez­be­đu­je zna­čaj­ne bes­po­vrat­ne kre­di­te i zaj­mo­ve za in­ve­sti­ci­je i za po­pu­nja­va­nje bu­dže­ta Ko­so­va", pi­še u do­ku­men­tu EU. Ta­ko­đe se pod­se­ća da je si­tu­a­ci­ja ve­o­ma te­ška, da je BNP po gla­vi sta­nov­ni­ka 1.230 evra, ne­za­po­sle­nost vi­so­ka, a vi­še od tre­ći­ne sta­nov­ni­štva, pre­ma po­da­ci­ma Svet­ske ban­ke, ži­vi u be­di. Pri­vred­ni rast je u po­sled­njih ne­ko­li­ko go­di­na bio vr­lo slab.

Ko­smet je, ina­če, do­bio od EU, ra­ču­na­ju­ći po gla­vi sta­nov­ni­ka, u po­sled­njih šest go­di­na, pet pu­ta vi­še nov­ca ne­go osta­tak Sr­bi­je. Po do­no­še­nju od­lu­ke o sta­tu­su Ko­so­va i od­la­sku Un­mi­ka ko­sov­ske in­sti­tu­ci­je tre­ba da pre­du­zmu od­go­vor­nost za ko­sov­ske po­slo­ve. "EU će na­sta­vi­ti da po­dr­ža­va po­li­tič­ki i eko­nom­ski raz­voj Ko­so­va, ka­ko bi osi­gu­ra­la da Ko­so­vo po­sta­ne po­u­zdan part­ner i na­pre­du­je ka evrop­skim in­te­gra­ci­ja­ma, za­jed­no sa ostat­kom za­pad­nog Bal­ka­na", po­ru­ču­je se u So­la­ni­nom i Re­no­vom pla­nu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: