Bombe na Bejrut, Hezbolah odgovara

Izrael nastavio bombardovanje Libana, Hezbolah gađao ciljeve u Izraelu. Peres: tri uslova za prekid sukoba.

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 23.07.2006.

11:41

Default images

Tokom prošle noći Izrael je nastavio bombardovanje Libana, ali je i sa libanske teritorije ispaljeno više desetina raketa na Izrael, javile su agencije. Najmanje pet snažnih eksplozija odjeknulo je u Bejrutu i izraelska vojska je ponovo gađala uporišta šiitskog Hezbolaha u južnim predgrađima libanskog glavnog grada.

Izraelska vojska je rano jutros gađala fabriku tekstila u pograničnom gradu Al-Manari. Kako je gradonačlenik tog mesta Ali Rahal rekao AP-u, u napadima je ubijena jedna i ranjene su dve osobe. Meta ostalih izraelskih napada noćas su bili grad Sidon na jugu Libana i Balbek na istoku, gde je pogođena fabrika građevinskog materijala nedaleko od autoputa koji povezuje Bejrut i sirijsku prestonicu Damask, rekli su očevici.

Kako je preneo Frans pres, izraelski avioni su u najmanje devet navrata gađali Balbek i okolinu. Izraelski projektili pogodili su i poljoprivredno dobro koje pripada Hezbolahu u Balbeku. Očevici i libanski mediji preneli su da su u napadima oko Balbeka ranjene najmanje dve osobe. Izraelski ratni avioni bombardovali su noćas šiitski verski objekat u Sidonu, što je prvi vazdušni napad na taj libanski lučki grad koji su preplavile izbeglice iz ratnih područja na jugu zemlje. U napadu je lakše ranjeno najmanje četvoro ljudi, preneli su bolnički izvori. Istovremeno, libanski Hezbolah je nastavio da gađa severni izraelski grad Haifu, na koji je ispaljeno više desetina raketa i ranjeno 19 osoba. Hezbolah je više od 80 raketa ispalio na teritoriju Izraela. U tim napadima su četiri osobe ranjene.

U međuvremenu, najugroženiji su i dalje civili. Zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Jan Egeland kaže da je između pola miliona i milion ljudi moralo da napusti svoje domove i očekuje da će se narednih dana taj broj drastično povećati. On je dodao da hitno potrebno oko 100 miliona dolara za sprečavanje humanitarne krize.

Predsednik libanskog parlamenta Nabih Beri saopštio je da se šiitski pokret Hezbolah, koji je 12. jula oteo dva izraelska vojnika, složio da libanska vlada treba da pregovara o razmeni zatvorenika sa Izraelom. "Hezbolah je pristao da libanska vlada bude ta koja će sa Izraelom pregovarati o razmeni zarobljenika preko posrednika", rekao je Beri novinarima. Prema njegovim rečima, libanska država treba da vodi pregovore kako bi oni urodili plodom. Libanski ministar spoljnih poslova Fauzi Saluk danas je pozvao UN ili nekog drugog posrednika da ispitaju mogućnost razmene otetih izraelskih vojnika za libanske zatvorenike u Izraelu. Saluk je tom prilikom naveo da bi Nemačka mogla da pomogne u pregovorima budući da je ta zemlja, kako je rekao, od ranije učestvovala u posredovanju između Izraela i Libana. Saluk je dodao i da su dva izraelska vojnika, koje su 12. jula oteli gerilci Hezbolaha, u dobrom zdravstvenom stanju.

Ministar odbrane Izraela Amir Perec kaže da će se ofanziva na Liban nastaviti dok Hezbolah ne bude potisnut iz graničnog područja: "Cilj je da se stvori situacija u kojoj će se napraviti mesta za diplomatske aktivnosti. Ostvarićemo ciljeve koje smo sebi postavili. Za kompletiranje tog procesa potrebna je kombinacija uspešnih vojnih operacija i široke međunarodne diplomatske aktivnosti".
Izraelski ministar pravde Haim Ramon je prethodno rekao da je cilj akcije izraelske vojske u Libanu da se libanski Hezbolah primora na povlačenje na 20 kilometara od granice sa Izraelom. "Cilj akcije jeste situacija u kojoj neće postojati nijedan pripadnik Hezbolaha na 20 kilometara od naše granice", rekao je Ramon izraelskom vojnom radiju. n je, takođe, rekao da "trenutno ne postoji masivna kopnena akcija slična onoj koju je vojska sprovela 1982. godine", kada je vojska upala u Liban i došla do Bejruta.

Francuski ministar spoljnih poslova Filip Dust-Blazi je tokom posete izraelskom gradu Haifi izrazio uverenje da je u Libanu "prekid vatre moguć". veren sam da je prekid vatre moguć", rekao je Dust-Blazi u gradskoj skupštini Haife, izraelskog mesta koje je poslednjih nekoliko dana meta raketnih napada Hezbolaha. Šef francuske diplomatije je ocenio i da je opstanak Libana u interesu suseda te zemlje. "U Jerusalimu, kao i u Bejrutu, moja poruka je ista: što pre doći do prekida vatre koji je legitimna težnja Izraela ka bezbednosti i koji će očuvati opstanak libanske države, zato što je opstanak libanske države u interesu Izraela", naveo je Dust-Blazi.

Najmanje pet civila i dva pripadnika Hezbolaha poginulo je juče tokom izraelskih vazdušnih napada u Libanu. Ukupno je 350 osoba poginulo od pokretanja izraelske akcije 12. jula, među kojima 310 civila. Kako je preneo je Frans pres, 15 izraelskih civila i 18 vojnika poginulo je od početka sukoba.

Tri uslova za prekid sukoba

Potpredsednik Vlade Izraela Šimon Peres odbacio je u Jerusalimu prigovore o nesrazmernoj upotrebi sile izraelske vojske u južnom Libanu.

"Hezbolah je ispalio 1500 raketa na teritoriju Izraela", podsetio je Peres i naglasio da njegova zemlja nema problem s Libanom, već sa Hezbolahom. U razgovoru s grupom urednika više evropskih redakcija, Perez je optužio Siriju i Iran da vojno podržavaju Hezbolah i izruguju se povelji Ujedinjenih nacija.

Peres je precizirao da postoje tri uslova za prekid oružanih dejstava izraleske vojske: obustavljanje raketiranja Izraela, oslobadjanje dvojice izraelskih vojnika i razmeštanje libanske vojske duž južne granice.

Taj zadatak duž južne granice mogu obaviti medjunarodne snage, ali samo ako su u stanju da kontrolišu tu teritoriju, jer bi eventualna posmatračka misija bila besmislena kao i sve dodadašnje, rekao je Peres. "U suprotnom, sve dok Hezbolah puca, mi se branimo. U ratu morate pobediti, nemate izbora", naglasio je Peres i zaključio da sa Hezbolahom nema pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: