Vrućine i dalje u Srbiji

Srbiju je, kao i veći deo Evrope zahvatio talas vrućine. Osim na planinama, nigde u Srbiji temperatura trenutno nije niža od 30 stepeni.

Izvor: B92

Nedelja, 23.07.2006.

10:17

Default images

Takva situacija očekuje se i u narednom periodu, dok se pad temperature očekuje tek krajem jula i početkom avgusta. Zbog velike vrućine povećan je broj poziva hitnoj pomoći. Lekari upozoravaju sve, čak i one koji su idealno zdravi da unose dovoljno tečnosti. Odraslom čoveku, po ovakvoj žegi potrebno je između četiri i šest litara vode na dan.

Deo može biti zamenjen sokovima ili voćem, ali lekari naglašavaju, nikako alkoholnim i gaziranim napicima koji stvaraju samo privid da je žeđ ugašena. Savet onima koji primete da im nije dobro jeste da se obavezno se obrate svom lekaru - tek ako je nužno i hitnoj pomoći. Kupači, bilo na bazenima, rekama ili jezerima, takođe se upozoravaju na da obrate pažnju da ne ulaze u vodu odmah posle jela.

Iz gradske službe Hitne pomoći rekli su da vrućine u Beogradu juče nisu prouzrokovale veći broj poziva građana nego što je uobičajeno za ovo doba godine. Meteorolog Nevena Ćirović objašnjava da su visoke temperature posledica toga što nema oblaka i po vedrom vremenu zemljina kora apsorbuje ogromnu količinu toplote. "Kako se vazduh ne greje direktno od sunca, već od same podloge, tako onda Zemlja zrači toplotu vertikalno naviše, i onda taj mehanizam je uslovio da u Srbiji bude jako toplo", objašnjava Ćirovićeva.

Ukoliko živa pređe 40. podeljak Vlada će, po zakonu morati da proglasi vanredno stanje. U Poljskoj se to već dogodilo. Čitava centralna Evropa, pogođena je kao i stanovnici Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: