Rumunski predsednik u Beogradu

Rumunski predsednik Trajan Basesku razgovarao je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom.

Izvor: B92

Petak, 23.06.2006.

18:27

Default images

U razgovorima posebno je istaknuto pitanje Kosova i zalaganje Rumunije za pronalaženje komprimisnog rešenja, bez menjanja državnih granica. Rumunski predsednik Trajan Basesku i srpski premijer Vojislav Koštunica složili su se da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu prioritetni zadatak.

U tom smislu, dvojica državnika založila su se za kompromisno rešenje budućeg statusa Kosova. Premijer Srbije dodao je da je dijalog jedini način da se do toga dođe i odbacio mogućnost organizovanja referenduma o nezavisnosti Kosova: "Referendum nije predviđen kao sredstvo izjašnjavanja i do rešenja treba da se dođe pregovorima, a ti pregovori treba da vode ka kompromisu, ka jednom rešenju u kome ni jedna ni druga strana, ni Beograd ni Priština, ne mogu biti gubitnici, zapravo ka rešenju u kome će svako izgubiti po jnešto, ali i dobiti".

Rumunski predsednik je ocenio da se u Beogradu nalazi ključ stabilnosti zapadnog Balkana. On je naglasio da evropska vizija neće biti upotpunjena dok se na zapadnom Balkanu ne nađe rešenje koje će garantovati bezbednost i stabilnost celog regiona: "Ovo nije vreme nametnutih rešenja. Živimo u vremenu komprimisa koji se postižu za zelenim pregovaračkim stolom. Smatramo da evropska vizija neće biti upotpunjena dok se na zapadnom Balakanu ne nadje rešenje koje će garantovati bezbednost i stabilnost. Dve strane imaju političku mogućnost da to obezbede".

Prethodno, rumunski predsednik se sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Dvojica državnika razgovarala su o ekonomskim odnosima i mogućnostima saradnje dve zemlje, ali je najveći deo i ovih razgovora bio posvećen pitanjima stabilnosti u regionu i pregovora o konačnom statusu Kosova: "Poštujem, veoma uvažavam i moram da iskažem državnu zahvalnost na stavu koji Rumunija ima kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Rumunija se zalaže protiv promene, ima stav da ne treba menjati granice u regionu jugoistočne Evrope. Srbija ima vrlo čvrst stav i principijelan stav da se protivi nezavisnosti Kosova i time ne želi da doprinosi prmeni granica i novoj nestabilnosti u ovom regionu Evrope".

Trajan Basesku je prvi šef države koji je došao u posetu Beogradu posle odvajanja Crne Gore i proglašenja suvereniteta Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: