Uhapšen bivši premijer RS

Bivši premijer Republike Srpske Gojko Kličković uhapšen je u četvrtak uveče u Beogradu na osnovu poternice Republike Srpske.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 23.06.2006.

16:05

Default images

Njemu je određen ekstradicioni pritvor, saznaje agencija FoNet. Kličković se nalazi u bekstvu od 1998. godine pošto je uz kauciju pušten iz zatvora u Srpskom Sarajevu, gde je bio po optužnici koja ga tereti za zloupotrebu položaja i falsifikovanje dokumenata.

U optužnici protiv Momčila Mandića navedeno je da je "istraga pokazala da je 19. oktobra 1998. ili približno tog datuma Mandić kao direktor Privredne banke Srpsko Sarajevo potpisao odluku kojom se odobrava korišćenje stredstava PBSS u svrhu uplate jamstva u iznosu od 150.000 KM za bivšeg premijera RS Gojka Kličkovića koji je ubrzo, pošto je napustio ovu funkciju, u januaru 1998. godine optužen za krivično delo zloupotrebe položaja".

Kličković je u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama" koji je dao telefonski iz svog stana u Beogradu, negirao da je Vlada na čijem je čelu bio upala u platni promet SRJ 1997. godine odakle je povučeno 230 miliona nemačkih maraka i deo tog novca dala haškim optuženicima. "Nijednom predsedniku Vlade ne bi palo na pamet da finansira begunce, već ako namerava, finansira optužene i njihove porodice kako bi oni mogli sebe i RS da brane u Hagu", rekao je Kličković.

Vlada RS je zaključkom od 3. oktobra 1997. godine ovlastila premijera Kličkovića da sredstva odobrena rešenjem Vlade broj 01-523/97 koristi za troškove koje Vlada ima "u vezi s optuženim građanima RS od strane Haškog tribunala". Kako su "Nezavisne" ranije objavile, u toku 1997. godine Vlada RS je u nekoliko navrata povukla novac iz primarne misije SRJ, s kojom je RS imala zajednički platni promet. Istragu o tome koliko novca je povučeno i kako je potrošen, trebalo je da utvrdi komisija koja je formirana još 1998. godine, ali u tom poslu nije odmakla od svoje prve sednice i jedne posete Beogradu.

Prema podacima komisije, Vlada RS je u periodu oko 22. avgusta 1997. godine iz monetarnog sistema SRJ povukla ukupno 834 miliona dinara, odnosno 230 miliona nemačkih maraka.

Kličković optužen zbog zloupotrebe položaja

Advokat Duško Tomić izjavio je da se Gojko Kličković tereti za zloupotrebu položaja kod izdavanja dozvola za rad Fabrici duvana Banjaluka i firmi Bankom. Tomić je banjalučkim medijima rekao da to znači da Kličkovićevo hapšenje nije u vezi sa poslovanjem Privredne banke Srpsko Sarajevo.

Zahtev Ministarstvu pravde Srbije za izručenje Kličkovića nadležni organi BiH treba da dostave u roku od 18 dana nakon čega će Okružni sud u Beogradu oceniti da li su ispunjeni uslovi za njegovu ekstradiciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: