Koštunica: Rajs, Bler, Sanader...

Vojislav Koštunica potvrdio da je dobio poziv da poseti Vašington, najavio i susrete s Blerom i Sanaderom. Pozvan i Tadić.

Izvor: B92

Petak, 23.06.2006.

07:54

Default images

Premijer je objasnio da je to samo jedna od brojnih diplomatskih aktivnosti koje će imati u julu. "Dobio sam poziv državne sekretarke SAD da se sretnem s njom u Vašingtonu. Imam, naravno, i druge pozive, već u ponedeljak i utorak ću biti u Velikoj Britaniji, gde ću se sresti s premijerom Tonijem Blerom, za neki dan predstoji susret s premijerom Hrvatske Sanaderom", rekao je Koštunica.

Koštunica je reagovao na izjavu predsednika SAD Džordža Buša, koji je u Beču rekao da će uskoro apelovati na Koštunicu da sasluša potrebe naroda Kosova. Koštunica je rekao da je Vlada Srbije ponudila rešenje za Kosovo, suštinsku autonomiju u skladu s rezolucijom 1244, što je, kako je rekao, i evropsko rešenje. "Evropa je do sada probleme međunacionalnih odnosa i odnosa etničkih zajednica rešavala različitim oblicima autonomije, zaštitom manjinskih prava, a nikada prekrajanjem ili menjanjem državnih granica, pogotovo demokratskih država, a Srbija je nesumnjivo demokratska država", kaže Koštunica.

Premijer je primio danas ambasadore zemalja članica EU i ukazao im na važnost nastavka pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Koštunica je istakao neophodnost punih partnerskih odnosa između Srbije i EU i rekao da rešenje za budući status Kosova mora da se zasniva na poštovanju međunarodnog prava i uvažavanju evropskih vrednosti. "Srbija je spremna da obezbedi suštinsku autonomiju za Kosovo i Metohiju, u okviru Srbije", rekao je Koštunica naglasivši da je takvo rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Srpski premijer je ukazao da rešenje za Kosovo ne sme biti nametnuto, već ono treba da bude rezultat kompromisa, što se navodi i u principima Kontakt-grupe, kao i da je u njegovom iznalaženju neophodno voditi računa o stabilnosti u regionu. Ambasadori zemalja EU su takođe ocenili da je potrebno doći do kompromisnog rešenja za budući status Kosova i istakli da je za EU veoma važna stabilnost u regionu Zapadnog Balkana.

"Zabrinutost u Vašingtonu"

Predsednik američke nevladine organizacije Projekat za demokratije u tranziciji Brus Džekson izjavio je za BBC da u Vašingtonu postoji visok stepen zabrinutosti da bi Srbija, u periodu konfuzije, mogla da propusti svoju evropsku priliku. "Mislim da glavna tema razgovora Koštunice i zvaničnika SAD neće biti Kosovo, već međunarodni položaj Srbije. Sada, kada znamo rezultat referenduma u Crnoj Gori i kada imamo široko prihvaćen stav da se Kosovo kreće ka nekoj vrsti nezavisnosti, jasno je da su pitanja iz prošlosti Srbije rešena, ali ostaje pitanje njene budućnosti. Mnogi zato ohrabruju Srbiju da ispuni haške obaveze i nastavi put ka Evropi", rekao je Džekson.

On je dodao da će druga tema biti politička kriza u Srbiji. "Ta kriza tiče se uspona Srpske radikalne stranke i izbora, do kojih će doći na jesen ili na proleće. Zato je neophodno da demokratske snage, predsednik Srbije Boris Tadić, Koštunica i G17 plus formiraju jedinstven front protiv povratka fašizma u Srbiju", poručio je Džekson.

Profesor političkih nauka na Nacionalnom univerzitetu SAD i stručnjak za Balkan Stiven Majer rekao je da je nametanje rešenja statusa Kosova sve izvesnije ako Beograd ne postigne nacionalni konsenzus o tom pitanju i ako ne bude nastojao da u produktivnim razgovorima s međunarodnom zajednicom, a i Prištinom, ako ona na to pristane, postigne veće uvažavanje svoje pozicije. Majer je za Glas Amerike rekao da će Beograd morati da razvije alternativne pregovaračke planove i nađe najbolja moguća rešenja pod veoma teškim uslovima i izolacijom.

"Pregovaračka pozicija Beograda je konfuzna i neadekvatna. Beogad nema jedinstvenu i konačno formulisanu stategiju, a ni adekvatnu propagandu na međunarodnom planu, dok su njegova diplomatska nastojanja da svetskoj zajednici predstavi stav slaba. Beograd je konstantno u defanzivi i nedorečenoj poziciji kao rezultat, uglavnom, neizvesne unutrašnje političke situacije u Srbiji", kaže Majer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: