Uspostavljeni diplomatski odnosi

Srbija i Crna Gora uspostavile su pune diplomatske odnose. Crna Gora 56. članica OEBS-a.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 22.06.2006.

08:19

Default images

Protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa potpisali su u Beogradu ministri spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković i Crne Gore Miodrag Vlahović, koji danas boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji otkako je Crna Gora samostalna država.

Ambasadori bi trebalo da budu razmenjeni tokom septembra, a u prestonicama će se otvoriti srpski, odnosno crnogorski kulturni centar.

Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković izjavio je da Srbija želi da sa Crnom Gorom ima najbolje moguće odnose. On je, potpisujući protokol, rekao da će ambasadori biti razmenjeni tokom septembra, kao i da će Ambasada Srbije u Podgorici imati svoje istureno odeljenje u crnogorskoj prestonici Cetinju: "Eto tako je zapalo gospodina Vlahovića i mene da potpišemo ovaj protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa. Tim povodom imam želju i potrebu da kažem sledeće: političke stranke, vlast, opozicija, izbori, pobede, porazi, pa i život sam, prolazni su. Posebni i najbolji odnosi između Srbije i Crne Gore moraju biti nepromenjeni. Ništa, ama baš ništa, ne sme da baci ni najmanju senku na ono što su Srbi i Crnogorci, Srbija i Crna Gora uvek bili jedni drugima.“      

Crnogorski šef diplomatije Miodrag Vlahović kaže da mu je pripala posebna čast što danas u ime Crne Gore potpisuje dokument od istorijskog značaja: "Crna Gora i Srbija su ponovo zajedno u onom kapacitetu i na onaj način koji im dozvoljava da budu ravnopravni, da budu na usluzi i pomoći jedna drugoj, kao što je to u istoriji uvek bilo.“ 

Prema potpisanom protokolu, građani Srbije trebalo bi da imaju u Crnoj Gori ista prava kao do sada, što važi i za crnogorske državljane u Srbiji.

Ministar Vlahović posebno se zahvalio Srbiji što njena diplomatska predstavništva širom sveta pomažu građanima Crne Gore u obavljanju konzularnih poslova u periodu dok ta novonastala zemlja ne otvori svoje ambasade. On je rekao da se u Srbiji ni jednog trenutka ne oseća kao stranac: "Reći ću vam bez imalo kurtoazije, ja se strancem ne osjećam ni u Ljubljani, ni u Zagrebu, ni u Sarajevu, ni u Skoplju, a ni ovde u Beogradu. Ja pripadam toj generaciji Crnogoraca koji su tu zemlju doživljavali kao svoju i nema barijere, niti ih je, bar na mojoj skromnoj strani, u poslednjih 15 godina bilo, za komunikaciju sa ljudima dobre volje i dobre namjere na svim tim adresama, uključujući naravno i crnogorsku.“

Dvojica ministara su rekli da su pričali o mnogo čemu i da nije bilo nijednog pitanja oko kojeg se nisu saglasili.

Đukanović: Prioritetni odnosi sa Srbijom

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da je jedan od prioriteta Crne Gore razvoj "svestranih međudržavnih odnosa sa Srbijom, na principima uzajamnog poštovanja, razumevanja i ravnopravnosti". "Takvu odlučnost Crna Gora je već demonstrirala, a pokazuju se realnim naša očekivanja da takav odnos pokaže i Srbija. Bliskost dve stare evropske države sada je ojačana zajedničkim ciljevima koje delimo i kojima težimo", kazao je Đukanović na Kran Montana forumu u Monaku, a prenela crnogorska vlada.

Đukanović je ocenio da će obnova crnogorske državnosti "doprineti učvršćivanju stabilnosti i snažnijoj evropskoj profilaciji regiona". "Agenda zapadnog Balkana je rasterećena od jednog važnog demokratskog pitanja, što otvara veći prostor za znatno snažnije fokusiranje na pitanja evropske integracije, i to ne samo u Crnoj Gori", kazao je crnogorski premijer i ocenio da se regionalna saradnja "mora odvijati ruku pod ruku sa evropskim integracijama".

Prema njegovim rečima, male ekonomije, kakve su ekonomije zemalja regiona, nemaju drugog izbora, već da se međusobno integrišu, ukoliko žele da iskoriste potencijal kojim raspolažu. Đukanović je izrazio očekivanje da će zemlje regiona to uskoro i potvrditi, zaključenjem jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi.

Sutra Ambasada Slovenije

Ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel sutra će otvoriti ambasadu te zemlje u Podgorici. Pošto je parlament Slovenije juče priznao samostalnost i suverenost Crne Gore, razmenjene su note Slovenije i Crne Gore, čime su uspostavljeni diplomatski odnosi dve države. Kako saznaje B92, predsednik Slovenije Janez Drnovšek objavio je ukaz o otvaranju diplomatskog predstavništva u Podgorici, koji će sutra biti objavljen u Službenom listu Slovenije. Na osnovu tog ukaza ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel sutra će otvoriti Ambasadu Slovenije u Crnoj Gori.

Biće to prva ambasada jedne države u Crnoj Gori po međunarodnom priznanju njene nezavisnosti.

Crna Gora 56. članica OEBS-a

Pred sedištem Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Beču zastava državne zajednice Srbija i Crna Gora danas je zamenjena zastavom Srbije, a istovremeno je podignuta i zastava Crne Gore, koja je od danas 56. članica te organizacije.

Članstvo Crne Gore ozvaničeno je na sastanku Stalnog saveta OEBS-a, pošto je predsedavajući, ambasador Belgije Bertran de Krombruge, pozvao predstavnika Crne Gore da zauzme svoje mesto među predstavnicima drugih zemalja članica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: