UNS i NUNS osudili pretnje ubistvom

Udruženja kritikovala predsednika SO Čačak Vojislava Ilića zbog pretnji ubistvom vlasniku Čačanskih novina Stojanu Markoviću.

Izvor: B92

Utorak, 20.06.2006.

19:36

Default images

Dve najveće novinarske organizacije - Nezavisno udruženje novinara i Udruženje novinara Srbije - osudile su pritiske i pretnje upućene novinarima. NUNS je naveo da je Ilić pretio zbog teksta objavljenog u Čačanskim novinama, i to u prisustvu više svedoka, među kojima je bio i načelnik čačanske policije.

"Najnoviji slučaj ataka na novinarsku profesiju samo je jedan u nizu dokaza da su novinari u Srbiji, šest godina posle demokratskih promena, i dalje na meti određenih pojedinaca i određenih centara, o čemu svedoči čitav niz sličnih incidenata", navodi se u saopštenju.

NUNS je ponovio da se "pojedini državni funkcioneri i njima bliski politički i finansijski moćnici i dalje stavljaju iznad zakona i na taj način potiru vrednosti za koje su se više od jedne decenije borili građani Srbije".

UNS saopštilo je da napadi na Markovića nisu jedini pritisci na novinare u Srbiji. UNS je u saopštenju naveo da je gradonačelnik Smiljko Kostić pretio niškim Narodnim novinama da će biti pokrenuta inicijativa da prestane finansiranje lista iz budžeta jer je sa naslovne strane sklonjen grb grada. To udruženje je ponovo pozvalo sve lokalne zvaničnike da prekinu sa pritiscima na medije i poštuju pravo novinara da se "bave svojom profesijom neometano".

Najava obustave finansiranja Narodnih novina

Gradonačelnik Niša Smiljko Kostić najavio je inicijativu za obustavu finasiranja niškog dnevnika Narodne novine, čiji je osnivač Skupština grada.

Kao razlog za to je navedeno uklanjanje gradskog grba sa naslovne strane jučerašnjeg i današnjeg broja Narodnih novina, što je Kostić ocenio kao izraz "prezira i nepoštovanja ne samo prema svom osnivaču - gradu Nišu, već i prema svim građanima". "Smatram da su time novine privatizovane od strane glavnog i odgovornog urednika", naveo je on u pismu, objavljenom na sajtu grada.

Glavna i odgovorna urednica Narodnih novina Olivera Panajotović ocenila je da inicijativa Kostića za obustavu finansiranja jedinog niškog dnevnika predstavlja njegov "lični obračun" zbog neslaganja sa profesionalnom uređivačkom politikom lista.

"Gradonačelnik se već duže vremema ne slaže sa profesionalnom uređivačkom politikom lista i smeta mu što ne ćutimo o svemu što radi ili propušta da čini. Dokazao je to i dosadašnjim čestim pozivima i pretnjama sankcijama kad god se nije slagao sa tekstovima o sebi", rekla je Olivera Panajotović agenciji Beta.

Ona je kazala da obeležje grada nije "samovoljno ukinuto", jer list nema nikakve obaveze prema gradu u pogledu grafičkog dizajna. "'Narodne' imaju ugovor sa gradom o finansiranju, ali ne i o grafičkom izgledu lista. Uostalom, od postanka do danas 'Narodne' su samo u proteklih nekoliko godina na naslovnoj strani imale gradski grb", rekla je ona.

Olivera Panajotović rekla je da su "Narodne" uputile pismo svim odbornicima u kojem ističe da je delimično finasiranje lista predviđeno odlukom Skupštine grada, te da je gradonačelnik dužan da poštuje zakon, skupštinske odluke i gradski budžet.

Narodne novine su u procesu privatizacije, a njihova vrednost je procenjena na skoro milion evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: