Komercijalna banka - 1/4 štednje

Komercijalna banka dostigla je nivo devizne štednje od pola milijarde evra, što čini skoro četvrtinu devizne štednje u zemlji.

Izvor: B92

Utorak, 20.06.2006.

17:57

Default images

Istovremeno, ta banka je, nakon nedavno izvršene dokapitalizacije koju je izvršila Evropska banka za obnovu i razvoj, postala i banka sa najvećim kapitalom u Srbiji.

Da bi nagradila svoje štediše za vernost kojom je već dve godine drže na liderskoj poziciji po visini štednje građana, Komercijalna banka je sadašnjim i budućim štedišama ponudila “deset dana stimulativne štednje”, kada će najviše kamate za novac oročen na tri godine iznositi čak 6,1 odsto godišnje u evrima.

Ovim potezom Komercijalna banka se razlikuje od konkurencije, koja uglavnom reklamira razne vrste potrošačkih kredita: "Mi mislimo da krediti nisu ni brzi ni laki. To je jedan ozbiljan odnosi i mi smo se na ovaj korak odlučili da nagradimo naše štediše. To će trajati deset dana", kaže Ivica Smolić, predsednik Komercijalne banke.

Osim što je ta banka potvrdila lidersku poziciju kada je u pitanju devizna štednja građana, odnedavno je postala i lider po visini kapitala nakon što ju je Evropska banka za obnovu i razvoj dokapitalizovala sa 70 miliona evra za 25 odsto udela u kapitalu.

Osim klasične štednje, u ekspoziturama Komercijalne banke mogu se kupiti i štedni zapisi Narodne banke Srbije koji na dinare donose godišnju kamatu od 25 odsto, što pokreće dilemu da li je bolje štedeti u evrima ili kupiti zapise i na taj način štedeti u dinarima: "Ako govorimo o dinarskoj štednji kroz zapise, onda se više isplati u dinarima", kaže Smolić.

Oni koji bi želeli da ulože u Komercijalnu banku, ali ne da daju novac u štednju već da kupe akcije te banke, to će biti moguće od kraja septembra, kada će se Komercijalna banka pojaviti na Beogradskoj berzi. Ipak, prodaja većih paketa akcija može da se očekuje tek nakon tri godine, kad će država i ostali akcionari ponuditi svoje akcije na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: