"SRS brani informisanje manjina"

Savez Hrvata Vojvodine optužio SRS da ne dozvoljava ostvarivanje zakonskog prava manjina da se informišu na maternjem jeziku.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2006.

20:48

Default images

Demokratski savez Hrvata Vojvodine (DSHV) u Vrbasu optužio je danas Srpsku radikalnu stranku (SRS), članicu vladajuće koalicije u toj opštini, da ne dozvoljava hrvatskoj nacionalnoj manjini da ostvari zakonsko pravo na informisanje na maternjem jeziku.

Prema navodima DSHV-a, Upravni odbor Javnog preduzeća za informisanje "Vrbas" odlučio je da se inicijativa te stranke i hrvatskog Kulturno-prosvetnog društva "Tin Ujević" iz Vrbasa za informisanje na maternjem jeziku realizuje tek 2008. godine. Obrazloženje je da "nije zaokružena finansijska konstrukcija", naveo je DSHV.

Organizacije Hrvata u Vrbasu tražile su od tog javnog preduzeća za informisanje da se na Radio Vrbasu jednom nedeljno emituje 45 minuta programa na hrvatskom jeziku. Ta stranka najavila je i da će angažovati sve domaće i strane institucije radi zaštite prava nacionalnih manjina i neće odustati od zakonskog prava koje imaju sve druge nacionalne manjine u opštini Vrbas.

Na Radio Vrbasu rusinska i mađarska manjina više od 35 godina svakodnevno imaju emisije na svom jeziku, dok ukrajinska manjina više od deset godina ostvaruje to pravo nedeljno.

U opštini Vrbas na vlasti je koalicija SRS-a, Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: