Glavaš ponovo pred sudijom

Branimir Glavaš danas je pred istražnim sudijom u Zagrebu dopunio raniju izjavu o svojoj ulozi u događajima za koje se tereti.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2006.

17:17

Default images

On je osumnjičen za ratni zločin protiv srpskih civila u Osijeku 1991. Glavaš je po izlasku iz zgrade suda rekao da je na saslušanju, održanom na njegov zahtev, dokazao da je drugoosumnjičeni za iste ratne zločine, Krunoslav Fehir, lagao u iskazu koji je dao pred istražnim sudijom krajem prošle nedelje.

Glavaš dodaje i da je današnjim dopunskim svedočenjem dokazao da Fehir 1991. nije dao intervju Hrvatskoj radio-televiziji u Sekretarijatu za narodnu obranu, kako je ranije izjavio istražnom sudiji: "Još jednom se nepobitno potvrđuje da se radi o najobičnijem lažovu koji je tvrdio da je davao nekakav intervju u trajanju od osam sekundi u mojoj kancelariji. Uz analizu video snimka, nepobitno je utvrđeno da se radi o još jednoj laži u nizu laži iznešenih od strane tog čoveka."

Osumnjičeni Glavaš ponovo je odbacio tvrdnje da nastupima u javnosti pokušava da utiče na sud i svedoke, ali je dodao kako to ne znači da će tokom postupka ućutkati njegovo "javno i političko delovanje".

Državno tužilaštvo tereti Glavaša, koji je početkom devedesetih godina bio zapovednik odbrane Osijeka i Prve osječke čete, poznate kao "Branimirova osječka bojna", za zlostavljanje troje i ubistvo dvojice srpskih civila, od kojih jedan nikada nije pronađen.

Bivši pripadnik Prve osječke čete Krunoslav Fehir sumnjiči se da je zlostavljao jednog zarobljenog civila i pucao u njega. Fehir je pred istražnim sudijom priznao zločin i izjavio da je sve radio po naredbi Glavaša. Portparol suda i istražni sudija Krešimir Devčić rekao je kako će odluka o zahtevu tužilaštva za pokretanjem istrage protiv Glavaša i Fehira najverovatnije biti doneta idućeg utorka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: